Aktuelno

Četiri osobe iz TK preminule od gripe, kod jedne utvrđen virus H1N1 (VIDEO)

Četiri osobe s područja Tuzlanskog kantona umrle su od posljedica i komplikacija sezonske gripe. Tri osobe preminule su od posljedica sezonske gripe influence tipa A i B, a kod jedne od njih ustanovljeno je prisustvo virusa H1N1 – izjavio je ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić na hitnoj konefernciji za medije Zavoda za javno zdravstvo TK.

Riječ je o dvije muške i dvije ženske osobe s područja različitih općina TK, a sve preminule osobe bile u komorbiditetu s nekom svojom osnovnom bolešću.

Hadžiefendić podsjeća da su reducirane posjete UKC-a Tuzla, dodavši da je na osnovu nastale situacije reduciran operativni program na Klinici za hirurgiju, kako bi što veći broj aparata u jedinicama za intenzivno liječenje bio dostupan novootkrivenim slučajevima oboljelim od gripe.

-Epidemiološka situacija na području TK trenutno se može okarakterisati kao nesigurna – izjavila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK Maida Mulić.

Razlog ovakve karakterizacije epidemiološke situacije na području ovog kantona je, kako naglašava, i situacija u okruženju s prisustvom epidemije morbila na području Republike Srbije, kao i razvijanje kliničkih slika komplikacija obolijevanja od gripe.

Dodala je da nije zabilježen porast broja oboljelih u odnosu na prethodnu godinu.

Direktor Klinike za infektivne bolesti UKC -a Tuzla Sead Ahmetagić istaknuo je da je na ovoj klinici trenutno 14 pacijenata na liječenju, a virus H1N1 utvrđen je kod još tri pacijenta.

Na vrh