Tuzlanski kanton

Čestitka premijera Tuzlanskog kantona povodom 1. marta – Dana nezavisnosti BiH

U povodu 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić upućuje javnu čestitku u kojoj stoji:

„Svim građanima Bosne i Hercegovine u ime Vlade Tuzlanskog kantona i u lično ime upućujem čestitke u povodu 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Na referendumu održanom 29. februara  i 1. marta 1992. godine dominantna većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i građana koji u njoj žive. Time je otvoren put proglašenju nezavisnosti i međunarodnom priznanju suvereniteta naše  domovine.

 

Ove godine obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine ima višestruk značaj.

Na prvom mjestu radi se o jubileju, 30 godina od obnove nazavisnosti naše domovine.

 

Također, ovogodišnji Dan nezavisnosti obilježavamo i u posebnom društvenom kontekstu. Danas se više nego ikada u proteklih 30 godina ponovno atakuje na bosanskohercegovačku nezavisnost. Pokušavaju joj se umanjiti ingerencije, donose se antiustavni zakoni i separatističke ideje ponovno isplivavaju na površinu.

Zato danas moramo više nego ikad do sada i odlučnije nego ikad do sada pokazati našu oprdijeljenost da se borimo za cjelovitu, nezavisnu, suverenu Bosu i Hercegovinu. Bosnu i Hercegovinu u kojoj, bez obzira na boju kože, vjeru, naciju ili bilo koju drugu različitost, ima mjesta za sve one koji je doživljavaju svojom domovinom.

Odlukom o nezavisnosti 1992. godine potvrđen je viševijekovni kontinuitet i pravo na postojanje Bosne i Hercegovine. Neka nam ponos i ljubav prema jedinoj domovini budu poticaj da svi zajedno nastavimo graditi sigurnu, stabilnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu, kavu njeni građani i zaslužuju.“

 

U okviru obilježavanja Dana nezavisnosti BiH delegacija Vlade TK sutra (01.03.2022.godine) u 10 sati položi cvijeće i oda počast na spomen obilježjima na Slanoj Banji. U 11 sati predviđeno je održavanje Svečane sjednice Skupštine TK. U 13 sati planiran je kulturno – umjetnički program na Trgu Alije Izetbegovića u Gradačcu, a u 13 sati i 30 minuta otkrivanje reprezentativnog spomenika – stećka, također na Trgu Alije Izetbegovića u Gradačcu.

Na vrh