Tuzla

Čestitka muftije tuzlanskog dr. Vahid-ef. Fazlovića povodom nastupanja 1446. hidžretske godine

Večeras nastupa 1446. godina po Hidžri, događaju koji je označio prekretnicu u plemenitoj misiji posljednjeg Allahovog Poslanika, alejhi selam.

Ovo jedinstveno putovanje, iz okruženja nevolja i neprijateljstva u oazu mira i spasa, otvorilo je muslimanima nove horizonte nade na putu istrajnosti u vjerovanju i plemenitom ljudskom postupanju. To je kušnja koja je dala novi kvalitet džematu i zajedništvu muslimana, a požrtvovanost Muhammeda, alejhi selam, i ashaba primjer su generacijama u svim vremenima.

Hidžra je jasan orijentir na pojedinačnim i zajedničkim životnim stazama muslimana i univerzalna poruka svim ljudima da su izgradnja društva u kojem su ljudski život, čast i dostojanstvo sveti i nepovredivi.

Zato u ovim trenucima kada nastupa Nova hidžretska godina, u vrijeme kada se pripremamo da obavimo još jednu dženazu žrtvama genocida u Srebrenici, ne smijemo zaboraviti patnje ljudi u Palestini i na svakom drugom mjestu čiji su život, čast i dostojanstvo ugroženi i oskrnavljeni. Za sve njih se Svemogućem Bogu molimo, a najodgovornije za uspostavljanje pravde i mira među ljudima i narodima, na glas razuma pozivamo.

Svim našim džematlijama, imamima i muderrisima na području Muftiluka tuzlanskog, svim muslimanima želim sretnu i berićetnu 1446. hidžretsku godinu. Neka nam Allah Uzvišeni daruje snagu da budemo privrženi dobru i ustrajni u njegovom činjenju.

 

Na vrh