Aktuelno

Cerić bio u Kini: Islamska zajednica u BiH se ograđuje od izjava bivšeg reisa o Ujgurima

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ograđuje se od izjava bivšeg reisu-l-uleme Mustafe Cerića u vezi s kineskom borbom protiv terorizma usmjerenom protiv muslimana Ujgura u regiji Xinjiang, prenosi radio Slobodna Evropa. 

– Ni Mustafa Cerić, ni predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić nisu išli u Kinu u ime i u organizaciji Islamske zajednice. Koliko je nama poznato, to je organiziralo neko udruženje iz Ujedinjenih Arapskih Emirata – rekao je za Radio Slobodna Evropa Mustafa Prljača, savjetnik reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.

Kineski medij CGTN javio je da je više od 30 svjetski poznatih islamskih stručnjaka i naučnika iz 14 zemalja posjetilo 8. januara Urumqi, glavni grad sjeverozapadne kineske autonomne regije Xinjiang Uygur, na poziv lokalne vlade.

Među njima je bio i bivši reis u BiH Cerić koji je, kako piše CGTN, “pohvalio kinesku politiku borbe protiv terorizma i deradikalizacije za postizanje mira i sklada u regiji”.

 

– Oni nek odgovaraju za svoje postupke i svoje riječi. Mi nemamo ništa s tim – potcrtao je Prljača.

Naglasio je i da Islamska zajednica u BiH raspolaže podacima koji nisu u skladu s onim što su u Kini izjavili Cerić i Dudić, kad je riječ o muslimanima u Kini.

– Imamo drukčije stavove, na osnovu informacija kojima raspolažemo – rekao je.

Cerić je, javio je CGTN, stojeći ispred panoa na kojem je prikazan drevni Put svile, rekao da je Kina velika zemlja s globalnim utjecajem i da posljednjih godina doprinosi ekonomskom oporavku svijeta.

 

Muftija Mevlud Dudić, prema objavi kineskog medija, rekao je da Kinu inače poznaje s televizije i novina, ali da vjeruje u izreku poslanika Muhammeda: “Znanje moramo tražiti, pa makar bilo i daleko u Kini”, dodavši da je u ovoj posjeti sretan “što vidi da muslimani u Xinjiangu žive u miru i sreći”.

– Otkud da znamo šta je muftija Dudić izjavljivao u Kini kad je to zemlja iza čelične zavjese. Nemamo kontakt s njim, ne postoji ni WhatsApp ni Viber tamo – kazao je za RSE Samir Škrijelj, generalni sekretar Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, pokrajinskog starješinstva Islamske zajednice u BiH.

Škrijelj je pojasnio da je muftija Dudić u Kinu otputovao kao član delegacije Svjetskih islamskih učenjaka.

– Država, mislim vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata organizovala je čarter-let i odlazak u Kinu svetskih učenjaka kojima on (muftija Dudić) pripada. Naš predsjednik mešihata je jedini aktivni alim (učenjak) s prostora Balkana i Evrope koji je tamo otišao. O detaljima ne znam mnogo – kazao je Škrijelj.

Kina je optužena za počinjenje zločina protiv čovječnosti i mogućeg genocida nad ujgurskim stanovništvom i drugim, uglavnom, muslimanskim etničkim grupama u sjeverozapadnoj regiji Xinjiang.

Grupe za ljudska prava vjeruju da je Kina u proteklih nekoliko godina protiv njihove volje zadržala više od jednog miliona Ujgura u velikoj mreži onoga što država naziva “preodgojnim kampovima” i osudila stotine hiljada na zatvorske kazne.

Također, postoje dokazi da su Ujguri prisiljeni na rad i da se ženama prisilno onemogućava trudnoća.

Neki bivši zatvorenici su tvrdili da su bili mučeni i seksualno zlostavljani. Sjedinjene Američke Države su među nekoliko zemalja koje su optužile Kinu za počinjenje genocida u Xinjiangu.

Vodeće grupe za ljudska prava Amnesty i Human Rights Watch objavile su izvještaje optužujući Kinu za zločine protiv čovječnosti. Kina negira sve navode o kršenju ljudskih prava u regiji, tvrdeći da je njen sistem kampova za “prevaspitanje” prisutan u borbi protiv separatizma i islamističke borbenosti u regiji.

 

 

Komentari
Na vrh