Centralno grijanje dd Tuzla nije na visini zadatka – I ove sezone hladni radijatori u Bukinju, Divkovićima i Šićkom Brodu

17.10.2019. - 22:19 


Građani individualnih stambenih jedinica zapadnog dijela Tuzle; Bukinja, Divkovića i Šićkog Broda ni početkom ove 2019 godine grejne sezone nisu zadovoljni vrelovodnim, odnosno, toplovodnim sistemom grijanja „grada“ Tuzla zbog neispunjavanja obveza isporučioca odgovarajuće toplotne energije „Centralnog grijanja“ dd Tuzla kako bi i oni u ravnopravnom položaju s ostalim građanima zagrijavali svoje domove. Naime, kako tvrde građani navedenih naselja Mjesnih Zajednica Bukinja i Šićkog Broda na održanom skupu u prostorijama MZ Šićki Brod još 30.01.2019. godine (srijeda), odmah nakon puštanja u pogon navedenog grijanja jednostavno, njihovi radijatori su hladni u usporedbi s radijatorima u kolektivnim stambenim objektima,  tvrdeći da u njihove toplinske pod stanice se distribuira tako niska toplotna energija da ni iz bliza nisu u stanju zagrijati svoje domove, zbog čega su sa ovog skupa uputili energičan kolektivni zahtjev prisutnom Sulji Sariću pomoćniku direktora za tehnička pitanja Centralnog grijanja d.d. Tuzla da blagovremeno otklone navedeni problem, u protivnom će građani uputiti kolektivnu tužbu za neispunjavanje ugovorenih obveza. No, uvaženi gospodin, Suljo Sarić pomoćnik direktora za tehnička pitanja Centralnog grijanja d.d. Tuzla ni do dan danas nije ništa poduzeo glede poboljšanja zagrijavanja individualnih stambenih jedinica Bukinja, Divkovića i Šićkog Broda. I dalje su hladni radijatori i domovi ozlojeđenih korisnika njihovih usluga, a šta će tek biti kada nastupi hladna zima. Morat će zagrijavati domove sredstvima na čvrsto gorivo kao i prošle sezone.

Mada je ovaj skup bio predviđen da predstavnik proizvođača toplinskih podstanica „Danfoss“ iz Zagreba upozna građane o načinu korištenja toplinskih podstanica, građani su iskoristili priliku izraziti svoje nezadovoljstvo i zabrinutost da je u pitanju prevara raznim diskusijama i postavljenim pitanjima, naročito kriterija određivanja cijene za utrošeni MWh toplinske energije od strane „grada“ Tuzla, odnosno, Centralnog grijanja dd Tuzla, na koja je odgovarao Suljo Sarić pomoćnik direktora za tehnička pitanja Centralnog grijanja d.d. Tuzla, koji i pored uloženog truda nije uspio uvjeriti građane da odustanu od navedenog kolektivnog stava, raskidanje ugovora, u što se možete uvjeriti u video prilogu.

Naša agonija se i dalje nastavlja, tvrde vlasnici individualnih stambenih jedinica Bukinja, Divkovića i Šićkog Broda nakon završenog sastanka naglašavajući:

„Prevarili su nas, prvo su nam obećali sve besplatno, da bi nakon toga „gradsko“ Vijeće Tuzla donijelo odluku protivno našemu zahtjevu izlažući nas troškovima koje naš kućni budžet ne može podnijeti, da smo dužni dostaviti zahtjev za legalizaciju objekta, zatim, da smo dužni održavati toplinske podstanice i slično što nas opet čini neravnopravnim s građanima u kolektivnim objektima koji su dobili sve besplatno. A, tobože nastoje da nam pomognu? Kakav apsurd!

 

Picture 016

Glede toga, građani MZ-a će pokušati naći rješenje koristeći prava iz ugovora o „Prijateljskom okruženju“ sklopljenog s EP BiH, odnosno, TE Tuzla vezano za obveze prema Mjesnim zajednicama u okruženju, Bukinje i Šićki Brod, uvjerava nas Predsjednik MZ Bukinje Goran Stojak te dodaje:

„Imamo jednostavno rješenje ovog problema. Koliko toplotne energije potroše ove dvije Mjesne zajednice Bukinje i Šićki Brod, toliko sredstava u protuvrijednosti EP BiH, odnosno Termoelektrana Tuzla ne fakturira „gradu“ Tuzla, odnosno, Tuzlanskoj Županiji, Centralnom grijanju d.d. Tuzla ili kome već, jer oni to kriju kao zmija noge, a nas građane u ovom slučaju to i ne interesira. Jedino bi tim činom, odnosno obvezom iz ugovora o Prijateljskom okruženju“ ovi građani nešto pozitivno osjetili, što im i pripada zbog onečišćenog okoliša. Naravno, u ovom slučaju bi pristali da Centralno grijanje d.d. Tuzla preuzme obvezu održavanje toplinskih podstanica uz realnu cijenu i odgovarajuću isporuku toplotne energije.

 

Picture 019

Naš zahtjev ćemo već sutra uputiti JPEP BiH u Sarajevo i očekujemo pozitivan odgovor, pored toga, ide peticija nezadovoljnih potrošača i prosvjed ispred „Centralnog grijanja“ Tuzla. Jednostavno, primorani smo na to.

Pa, ne mora uvijek biti sve crno, moramo optimistično gledati na ovaj ishod. Uspjet ćemo“.

Konstatira Stojak.

 

Podsjećanja radi: Zahvaljujući Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice tuzlanske županije urađen je primaran toplovod i toplinske podstanice za naselja Bukinje, Divkovići i Šićki Brod, „gradska“ Uprava je financirala priključke, dok EP BiH, odnosno TE Tuzla nije uopće učestvovala u ovom projektu, pa, krajnje je vrijeme da i oni urade nešto pozitivno za ove građane. Nadati se da će se napokon udostojiti i zagrijati njihove domove.

 

Anto Šimić ČikoBoljaTuzla.ba (članak poslao čitatelj) - Stavovi izneseni u ovom članku ne predstavljaju stavove portala BoljaTuzla.ba. BoljaTuzla.ba ne garantuje njihovu tačnost ili potpunost. Svi korisnici portala su saglasni sa činjenicom da lično snose svaki rizik vezan za pristup i korištenje sadržaja ove web stranice. BoljaTuzla.ba isključuje svoju odgovornost za svaku direktnu i/ili indirektnu štetu nastalu ili koja bi mogla proizaći iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja portala , kao i za bilo kakvu pogrešku ili propust u sadržaju ovog web portala.


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!