Aktuelno

Centar za kulturu Tuzla: Obilježena godišnjica smrti Ismeta Mujezinovića

Polaganjem cvijeća, uposlenici Centra za kulturu Tuzla, obilježili su godišnjicu smrti jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih slikara 20. stoljeća, Ismeta Mujezinovića.

Ismet Mujezinović je rođen 2.decembra, 1907.godine u Tuzli, a studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Becića. Fresko slikarstvo je specijalizirao kod profesora Kljakovića, diplomirao 1929., a postdiplomski studij nastavio je u Beču, Parizu i Milanu.

Nakon dobijanja francuske stipendije, 1931. i 1932. godine, boravio je u Parizu. Uz studij slikarstva prisustvovao je predavanjima historije umjetnosti na Sorboni. Po povratku iz inostranstva živio je u Zagrebu, Sarajevu i Tuzli.

Ismet Mujezinović je jedan od osnivača Collegium Artisticum-a, Škole likovnih umjetnosti u Sarajevu, Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, Bosna-filma, Saveza likovnih umjetnika Jugoslavije itd.

Umro je u rodnoj Tuzli 7.januara, 1984.godine.

Međunarodna galerija portreta Tuzla u svom posjedu ima impozantan broj njegovih umjetničkih djela (preko 2000). Njegova djela imaju status nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine i u stalnoj su postavci „Ismet Mujezinović“.

Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine kolekcija nosi naziv „Zbirka Ismet Mujezinović“. Ova kolekcija je 2012.godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH u svojstvu pokretnog dobra. Ovim činom Međunarodna galerija portreta Tuzla je trajno zaštitila umjetnički opus akademika Mujezinovića.

Na vrh