BiH

ČEKA SE SCHMIDTOVA REAKCIJA Sanja Vlaisavljević poručila da Kordić nije ratni zločinac već rehabilitirano ljudsko biće

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u današnjem obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a posebno je potcrtao da se u BiH u velikoj mjeri negira genocid u Srebrenici, veličaju ratni zločinci. Danas je čak kazao da “oni ratni zločinci koji su osuđeni, i nakon što su odslužili svoje kazne, trebaju se suzdržavati od govora u javnosti, osim ako ne izražavaju poštovanje prema žrtvama”.

U isto vrijeme dok je Schmidt govorio o ovim slučajevima koji potkopavaju mir u BiH, na N1 televiziji ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević, kadar HDZ-a, govorila je da se nakon odslužene kazne ti ljudi moraju rehabilitovati. Osnovno pravilo je da ratni zločin ne zastarijeva, te da se uvijek može procesuirati. Ratni zločinac i nakon odslužene kazne ostaje ratni zločinac.

No, Vlaisavljević je drugačijeg mišljenja. Tako je Dario Kordić, osuđenik za ratne zločin protiv civilnog stanovništva Ahmića, za Vlaisavljević rehabilitiran.

“On mora biti rehabilitiran u društvu. On je odslužio kaznu, bilo ko da je, evo Sanja Vlaisavljević je odslužila kaznu za ratni zločin, što sad vi mislite, trebamo li Sanju Vlaisavljević na Goli otok poslati nakon odslužene kazne i ne zaslužuje da bude ljudsko biće zato što je bila suđena i presuđena”, kazala je ona.

Složila se sa izjavom predsjednice FBiH Lidijom Bradara da “ratni zločinac poslije odslužene kazne više nije ratni zločinac”.

“Jako dobro je to rekla. On je odslužio kaznu za ratni zločin. Šta ćemo sa ratnim zločincima kad odsluže kaznu. Oni moraju biti rehabilitirani”, kazala je Vlaisavljević.

Nakon ovakvih izjava zvaničnika HDZ-a postavlja se pitanje kada će Schmidt reagirati.

Inače, kako je objavila Istraga misa zadušnica za žrtve Blajburga ove godine bi trebala biti održana u Stocu. Događaj je planiran za 28. maja, saopćeno je iz udruženja Počasni blajburški vod.

 

 

 

Na vrh