Politika

Čamdžić: Imamo novi prijedlog izbora ustavnih sudaca

Zastupnici Naše stranke pripremili su dokument kojim žele promijeniti način izbora sudaca u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, poručuje zastupnik NS u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Mirsad Čamdžić, komentirajući objavljeno mišljenje Venecijanske komisije o tom pitanju.

“Mi odlično znamo to što je napisala Venecijanska komisija i to smo u cijelom ovom procesu oko izbora Marina Vukoje stalno ponavljali. Mi ne možemo igrati rukomet po šahovskim pravilima. Pravila koja su raspisana i koja vrijede već od 2005., odnosno 2006. godine, morala su biti poštovana i u ovom slučaju izbora ustavnog suca”, naglašava Čamdžić.

“I mi smo svojim koalicionim partnerima, a to ćemo vrlo brzo uraditi i ostalim sudionicima, podijelili ozbiljno sačinjen dokument, u suglasju i u suradnji sa strukom, koji unapređuje i daje transparentniji izbor ustavnog suca. Izbor ustavnog suca na jesen, odlaskom sutkinje Seade Palavrić, mogao bi biti itekako transparentniji, otvoreniji za javnost”, rekao je Čamdžić.

On je kazao kako, sudeći prema razgovorima sa drugim zastupnicima, očekuje da bi dokument mogao biti prihvaćen.

“On jeste malo složeniji, jeste prošireniji, ali uključuje daleko više struku, uključuje javnost, intervjue, uključuje opciju da na tom intervjuu, kada budemo birali ustavnog suca ili sutkinju, budu prisutni i svi zastupnici, da predsjednici klubova mogu postavljati pitanja, da mi možemo vidjeti koga biramo u Ustavni sud. Mene zanima, kao socijal-liberala, kakav je stav tog suca o abortusu, o ljudskim pravima, nekim drugim pitanjima i na osnovu toga će se bodovati i imenovati ustavni sudac”, poručuje Čamdžić.

Na vrh