BiH

Budimir: Ne bih se iznenadio da Rusija prizna RS

Ovo što je Rusija uradila je najveća pogreška ruske politike u historiji, ali bojim se da je predsjednik Francuske upravu, da rat tek počinje i da će biti još mnogo gore, rekao je penzionisani general HV-a i bivši predsjednik FBiH Živko Budimir za N1.

Komentirajući ponašanje Milorada Dodika i njegov odnos s Putinom, kazao je kako ga ne bi iznenadilo, kada bi do toga došlo, da Ruska Federacija prizna Republiku Srpsku.

 

“Ukrajina nije bila dovoljno spremna”

Ističe da je invazija bila šok za Ukrajinu kao i većinu evropskih zemalja uprkos tome što su američki obavještajci upozoravali da će do toga doći. Smatra da Ukrajina nije bila dovoljno spremna.

“Ja sam vojnik. I 1991. godine kada sam bio u Hrvatskoj, prije agresije na Hrvatsku pet mjeseci smo radili na pripremi odbrane. Zaključio sam da Ukrajina nije imala značajnijih priprema odbrane koje su mogle zaustaviti ovako brzi prodor Rusije“, rekao je Budimir.

Naveo je kako je Ukrajina, prema onome što ima od oružja, imala neku pripremu Zapada, ali da se postavlja pitanje je li ona dovoljna i pravovremena.

“Ukoliko dođe do okruženja velikih gradova – Kijeva, Miropolja, Harkiva pa i prema Odesi, onda će biti kasno dostavljati vojnu pomoć”, rekao je Budimir.

 

 

 

Putinovi planovi A, B i C

Ističe da je otpor koji su pružili Ukrajinci u odnosu na angažirane snage veliki, ali boji se da Rusija ima planove A, B i C. S “planom A ” je, kaže, počela invazija na Ukrajinu i očekivali su brzi upad u Kijev, pokušaj smjene vlasti i oduzimanje suvereniteta Ukrajini. Ali on nije uspio.

“Tim planom je Putin vjerovatno mislio ostvariti cilj uz minimalne žrtve. Kada se uvidjelo da nije uspio, nastupio je ‘plan B’ koji je uključivao modificirani ruski valjak gdje se protivnika melje ispred sebe. Sada je nastupilo to. Vidjeli smo kolonu veću od 60 km koja je krenula samo prema Kijevu, značajnije snage na južnom dijelu i sa istočne strane. Sada su puno veća razaranja. Bojim se da je tačno ovo što je rekao Macrone i da rat tek počinje, da će biti još gore”, rekao je Budimir.

Naglašava da Putin nema izbora i da mora ostvariti uspjeh. Ako se to ne dogodi, slijedi treća faza, a to je, kaže Budimir, širenje samog sukoba.

“A taj sukob može ići na zemlje oko Ukrajine, bivše zemlje SSSR-a, a to se može pretvoriti u svjetski sukob jer ako napadnu članicu NATO-a, NATO ima obavezu da je brani”, rekao je Budimir.

Ponovio je, kao i u svojoj analizi koju je objavio, da ga ne bi iznenadilo da Ruska Federacija, ukoliko bi do toga došlo, prizna Republiku Srpsku. To je, ističe, modus operandi u kojem kada ste u takvom sukobu i imate cijeli svijet protiv sebe, onda nastojite relakisrati sovju situaciju – izazivanjem sukoba u drugim područjima.

“BiH je područje na kojem je vrlo lako izazvati novi sukob, da se može povući potez koji će izazvati sukob”, dodao je.

Od pregovora ne očekuje ništa jer kako kaže, na njih ne idu visokorangirani zvaničnici, a ni borbena djelovanja ne budu zaustavljena dok oni traju.

 

 

 

Srbija iznenađenje u UN-u

Kada je u pitanju Rezolucija UN-a, rekao je da je za njega iznenađenje što je Srbija glasala “za”, ali da mu je iznenađenje i jučerašnja reakcija Dodika na to glasanje.

“Nije bilo za očekivati da će Dodik ovako rano istrčati i iskazati negativan stav, a posebno me pogodila izjava u kojoj je rekao da su ukrajinski narod i vojnici koji brane svoju državu naoružana banda”, rekao je.

O navodima da je “Dodik najjači Putinov čovjek”, kaže da ne iznenađuju jer imaju izrazito dobre odnose te kaže kako je “pozicija Dodika

jednim dijelom posljedica tih odnosa snage koja proizilazi iz njih”.

“Smatram da to za BiH nije nikako dobro. Nema način da se iz ovog začaranog kruga izađe dok ne počnemo objektivno i s minimum doze respekta istine sagledavati činjenice. U Ukrajini gledamo ono što je bilo u BiH – dvije strane, svaka ima svoju istinu”, kazao je.

 

 

 

“Rušitelji BiH”
Govoreći o odnosima u BiH, ponovio je da su za njega Dodik, Čović, ali i Izetbegović, rušitelji BiH. Smatra da neće biti dogovora o izmjenama izbornog zakona i Ustava BiH.

“Godinama pregovaraju i razgovaraju, kao u spirali tenzije se dižu pred izbore i motiviraju svoj nacionalni tabor jer tobože ta trojica štite od drugih. Sva tri naroda su ugrožena zbog politika svojih vođa. Ne slažem se ni s jednom vizijom ustavnih promjena i izbornog zakona. Meni ne treba jaka hrvatska demokratska zajednica, trebaju mi jake institucije, zakoni koji će štiti moju poziciju i institucije koje će ih provoditi”, rekao je Budimir.

 

A njegov prijedlog je da za sva tri člana Predsjedništva glasaju svi građani BiH piše nap.ba

Na vrh