Tuzla

Budi Muško Klub kampanja „Forever Mart“ sutra na Trgu Slobode

Budi Muško Klub koji djeluje u okviru Udruženja „Zemlja djece u BiH“ već tradicionalno obilježava kampanju „Forever Mart“ (zauvijek mart) povodom Međunarodnog dana žena.

 

Performans povodom ovogodišnjeg obilježavanja održava se na Trgu Slobode u Tuzli, dana 09.03.2022. sa početkom u 11:00 sati.

 

Aktivnosti se održavaju simbolično jedan dan nakon 8. marta jer je glavni cilj kampanje naglasiti da se o rodnoj ravnopravnosti i jednakim mogućnostima za muškarce i žene treba govoriti tokom cijele godine a ne samo na međunarodni dan žena.

 

Ravnopravnost još uvijek nije postignuta. Broj žena u izvršnoj vlasti je minimalan. Iako žene čine većinu radno sposobnog stanovništva zaposlenost žena je u odnosu na muškarce je dvostruko manja, a žene na istim pozicijama imaju manje plate od muškaraca. Istraživanja pokazuju da je svaka druga žena u BiH starija od 14 godina iskusila neki oblik nasilja. Na razgovorima za posao, ženama i djevojkama se postavljaju pitanja o planiranju porodice. Žene na koje se stavlja odgovornost za pad nacionalnog nataliteta bivaju otpuštene sa radnih mjesta upravo radi trudnoće.. Za vrijeme porodiljskog odsustva zaposlene porodilje primaju manje naknade u odnosu na plaće koje su primale prije trudnoće i porođaja. Sportistkinje u BiH nemaju jednak tretman kao njihove muške kolege, a finansiranje ženskih sportskih klubova je puno manje u odnosu na finasiranje muških sportskih klubova.

 

Fokus ovogodišnje kampanje je stavljen na stradanje žena i djevojčica koje se trenutno dešava u Ukrajini. U znak podrške svim ženama i djevojčicama kojima su njihova osnovna ljudska prava ugrožena, baloni koje tradicionalno puštamo povodom kampanje biti će u bojama zastave Ukrajine sa porukom da se zaustavi rat.

 

Pored ovog performansa našim sugrađankama dijeliti će se simbolični pokloni sa porukama.

Na vrh