Tuzla

Bronzana medalja na Evropskoj juniorskoj olimpijadi iz informatike

Bosanskohercegovački predstavnici osvojili su bronzanu medalju na  Evropskoj juniorskoj olimpijadi iz informatike (EJOI 2022) koja je održana od 19. septembra do 25. septembra u Ukrajini.

 

Na olimpijadi je učestvovalo 32 zemalje sa ukupno 172 takmičara. Obzirom da se radi o informatici, te da je domaćin takmičenja ove godine bila Ukrajina, takmičenje se održalo u online formatu.

 

Učenici Faruk Demirović, Farah Demirović, Alen Avdibegović i Adnan Hajdić, činili su tim juniora koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Evropskoj olimpijadi iz informatike za juniore. Tim je predvodio Amer Zavlan.

Ovi učenici su se pokazali kao najbolji na Državnom takmičenju iz informatike za učenike osnovnih škola i na taj način izborili plasman na EJOI 2022.

Učenica Farah Demirović, učenica Richmond Park International Secondary School Sarajevo, osvojila je bronzanu medalju u jakoj konkurenciji, te time zauzela svoje mjesto među najboljim informatičarima Evrope.

Medalje i ostala priznanja za znanje su, prije svega, rezultat napornog rada i talenta ovih učenika. Također, to je rezultat znanja, napora i redovnih aktivnosti članova BHOI, koji su sa nadležnim ministarstvima organizatori takmičenja od općinskih do državnog nivoa.

Nadamo se da će ovaj uspjeh potaknuti i druge mlade ljude u Bosni i Hercegovini da otkriju svoj talent i ostvare slične rezultate u budućnosti.

Komentari
Na vrh