Aktuelno

Broj poginulih u zemljotresima u Turskoj i Siriji premašio 20.400, povrijeđeno više od 75.500 ljudi

Broj poginulih u zemljotresima, koji su u ponedjeljak pogodili jug Turske, premašio je 20.400 u Turskoj i Siriji. Nažalost, konstantno dolaze novi podaci o rastu broja žrtava.

U Turskoj i Siriji je povrijeđeno je više od 75.500 ljudi.

Prema novim podacima za Tursku, broj poginulih u zemljotresima povećan je na 17.134 osobe, dok je 70.347 povrijeđenih.

Spasioci ulažu nadljudske napore kako bi došli do preživjelih ispod ruševina. Hiljade zgrada je srušeno.

Snimci posljedica razarajućih zemljotresa pokazuju sve razmjere katastrofe.

U Siriji je, prema posljednjim podacima, poginulo najmanje 3.317 osoba, a više od 5.245 osoba je povrijeđeno. Napori potrage i spašavanja traju od 6. februara u Idlibu, Halepu, Hami, Latakiji i Tartusu, koje su najviše pogođene zemljotresima.

Državna novinska agencija SANA objavila je da je u Halepu, Hami, Tartusu i Latakiji poginulo 1.347 osoba, a povrijeđeno je 2.295.

Mnoge zgrade su uništene ili oštećene u područjima pod kontrolom opozicije na sjeveru Sirije.

Prema informacijama koje je Anadolija prikupila iz nekoliko lokalnih izvora, uključujući Sirijsku mrežu za ljudska prava i bolnice, u različitim područjima na sjeveru Sirije najmanje 1.970 osoba je poginulo, a više od 2.950 je povrijeđeno.

Povrijeđeni se prebacuju u domove zdravlja. Preživjeli u zemljotresu čiji su domovi uništeni ili oštećeni provode noć na ulicama ili u improvizovanim šatorima. Lokalne nevladine organizacije u regijama sjeverne Sirije pozivaju na hitnu pomoć.

Na vrh