Aktuelno

Britanska kraljica Elizabetha pod posebnim ljekarskim nadzorom

Britanska kraljica Elizabetha II je pod medicinskim nadzorom u Balmoralu nakon što su se doktori zabrinuli za njeno zdravlje, saopštila je Buckinghamska palata.

“Nakon daljnje jutrošnje procjene, kraljičini ljekari su zabrinuti za zdravlje njenog veličanstva i preporučili su joj da ostane pod medicinskim nadzorom”, navodi se u saopštenju.

Princ Čarls je otputovao u Balmoral. Vojvotkinja od Kornvola je takođe putovala tamo, a vojvoda od Kembridža je na putu.

Ovo saopštenje dolazi nakon što se devedesetšestogodišnja kraljica u srijedu povukla iz Tajnog vijeća, a doktori su joj savjetovali da se odmori.

Očigledno postoji hitna zabrinutost za kraljičino zdravlje – mnogo eksplicitnije je rečeno nego prije i bez ikakvog spominjanja da se radi samo o poteškoćama s mobilnošću, prenosi BBC.

Premijerka Liz Truss rekla je da je “cijela zemlja duboko zabrinuta” vijestima.

“Moje misli – i misli ljudi širom našeg Ujedinjenog Kraljevstva – trenutno su sa njenim veličanstvom kraljicom i njenom porodicom”, dodala je.

Kraljica je imenovala gospođu Truss za premijerku u Balmoralu, umjesto da otputuje u London na taj događaj.

Tokom svoje 70-godišnje vladavine kraljica je obično imala audijenciju sa svojim novim premijerom u Bakingemskoj palati.

Od jula je inače na ljetnom odmoru u svom škotskom domu.

Lider laburista Sir Keir Starmer rekao je da je “duboko zabrinut” zbog vijesti, dok je prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon rekla da je “duboko zabrinuta” i da svoje misli i želje šalje kraljici. Prvi ministar Velsa Mark Drakeford uputio je najbolje želje u ime naroda Velsa prenosi Radio Slobodna Evropa


Komentari
Na vrh