Tuzla

Brigadna generalica NATO-a, Pamela McGaha sastala se sa gradonačelnikom Lugavićem

Gradonačelnik Grada Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, i njegovi saradnici, danas su, u Gradskoj upravi ugostili visoku predstavnicu NATO-a, brigadnu generalicu Pamelu McGahu, kako bi razgovarali o ključnim aspektima saradnje između NATO-a i Bosne i Hercegovine. Glavna tema sastanka bila je podrška lokalnoj zajednici kroz različite projekte usmjerene prema mladima i jačanju uloge žena u različitim sektorima, a naročito sektoru sigurnosti.

Gradonačelnik Lugavić, istakao je da Grad Tuzla ima snažan fokus na rodnu ravnopravnost, te da je jedan od prvih gradova u zemlji koji je aktivno sudjelovao u izradi Akcionog plana za rodnu ravnopravnost u saradnji sa nevladinim sektorom.

Također, gradonačelnik Lugavić, kazao je da Grad Tuzla kontinuirano podržava kako mlade, tako i žene, ali i druge pripadnike ranjivih kategorija, kroz razne projekte i inicijative, i izdvaja sredstva, a naročito u angažmanu razvoja poslovnih ideja i pokretanja vlastitih biznisa i obrta.

Brigadna generalica, Pamela McGaha zahvalila se na gostoprimstvu, te kazala:”Sretni smo vidjeti gradove poput Tuzle koji aktivno promovišu rodnu ravnopravnost i podržavaju žene u različitim sektorima. Ova saradnja između NATO-a i Bosne i Hercegovine donosi obostrane koristi i doprinosi boljem razumijevanju i partnerstvu”.

Razgovaralo se i o budućim projektima i planovima, te aktivnostima usmjerenim na jačanju partnerstva i saradnje.

Gradonačelnik Lugavić i brigadna generalica, Pamela McGahu nakon sastanka, prošetali su Tuzlom, obišli su glavne gradske atrakcije, ističući kulturnu raznolikost i bogatu historijuTuzle.

Nakon obilaska grada, gradonačelnik i brigadna generalica, pridružili su se manifestaciji “Block Sunday” koja promoviše zajedništvo i druženje među mladima.

Na vrh