Sport

Brazilac Santos predvodi Željinu lokomotivu ka Evropi

Za 12 odigranih utakmica na “InStatu” ima indeks 210. U isto vrijeme krilni napadač Sarajeva Asmir Suljić za 10 utakmica ima indeks 197, a Ivan Jukić (Zrinjski) za 18 mečeva indeks 209.

Željin Brazilac Santos (Rodrigues Clerismario) jedan je od najboljih igrača m:tel Premijer lige BiH prema „InStatu“, koji koriste brojni treneri širom svijeta, ali i menadžeri.

Ljubimac navijača

Tako za 12 odigranih utakmica na “InStatu” ima indeks 210. U isto vrijeme krilni napadač Sarajeva Asmir Suljić za 10 utakmica ima indeks 197, a Ivan Jukić (Zrinjski) za 18 mečeva indeks 209.

I u posljednjoj utakmici protiv Tuzla Cityja u Srebreniku Santos je imao velike zasluge za pobjedu „Plavih“ (2:1). Prvom golu Željezničara prethodio je njegov odličan prodor po lijevoj strani, nakon čega je pogodio Žozef Amoa (Joseph Amoah). Tokom utakmice stvarao je velike probleme odbrambenim igračima Tuzla Cityja. Tako je kapiten domaćih Ajdin Nukić nad njim napravio faul, nakon kojeg je dobio drugi žuti, odnosno crveni karton…

No, Santos je već u prvim utakmicama stekao simpatije navijača Željezničara i iz kola u kolo pokazivao je da će biti pojačanje za tim s Grbavice. Krilni napadač iz Brazila velika je prijetnja za sve odbrane u m:tel Premijer ligi BiH, a daje dobar doprinos i u defanzivnim zadacima.

Najbolji dribler

Prema pomenutom programu i sajtu, nad Santosom su napravljena ukupno 53 faula, što je najviše u ligi… U ligama petice, naprimjer, u dosadašnjem dijelu prvenstava najviše faula bilo je na igraču Lacija Matiji Zakanji (Mattia Zaccagni) – ukupno 41, a na drugom mjestu je Nejmar (Neymar) nad kojim je napravljeno 39 prekršaja.

Također, Santos je i najbolji dribler u m:tel Premijer ligi BiH s 89 uspješnih driblinga, a prvi je u domaćem prvenstvu i po korisnim napadima – ukupno 57.

Kao rezultat dobrih igara Santosu su već počele pristizati i inozemne ponude i, bez sumnje, upravo je on igrač na kojem će Željezničar dobro zaraditi.

U svojim redovima rado bi ga vidjeli i najveći rivali Željezničara, ali najvjerovatnije da će njegov fudbalski put biti nastavljen u nekoj od jačih evropskih liga. Ponuda ne manjka, ali sigurno da na Grbavici na ovom Brazilcu žele bazirati igru u narednom periodu i pokušati izboriti nastup u Evropi.

 

avaz.ba

Na vrh