BiH

Bradara i Stojanović potpisali novu odluku: HDZ jedno ministarstvo dao HDZ 1990, Ramo Isak na čelu FMUP-a

Predsjednica FBiH Lidija Bradara i potpredsjednik FBiH Igor Stojanović potpisali su danas odluku o izmjeni odluke o imenovanju nove Vlade FBiH odnosno saglasnost, a u kojoj se imena ranije predloženih ministara promijenjena. U ovoj odluci više nema prijedloga NES-a i SBiH, a došlo je i do promjene još nekih imena.

Navodno, koalicija okupljena oko HDZ-a i SDP-a uspjela je doći do novog dogovora te je ova odluka rezultat tih razgovora. Sada iz ove koalicije čekaju odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta koji bi trebao omogućiti potvrđivanje Vlade iako odluka nema saglasnost oba potpredsjednika. Jutros je održan Kolegij PS PFBiH na kojem je predsjedavajuća Doma Mirjana Marinković-Lepić poručila šefovima klubova da budu u pripravnosti za eventualnu vanrednu sjednicu doma u slučaju “da neko donese odluku”.

 

Među novima imenima za ministre je Nediljko Rimac koji bi na prijedlog HDZ 1990 trebao preuzeti resor zdravstva. To znači da je jedno ministarsko mjesto ustupio HDZ BiH.

Bivši član NES-a Ramo Isak predložen je za ministra unutrašnjih poslova, a njegov sin zastupnik Arnel Isak u Predstavničkom domu FBiH trebao bi podržati predloženi sastav Vlade. Isak mlađi je ranije napustio NES navodeći da ne može glasati nametnutu vladu.

Član SDP-a Vedran Lakić trebao je biti ministar obrazovanja i nauke, a prema novom prijedlogu kandidat je za ministra energije, rudarstva i industrije, dok bi Jasna Duraković na prijedlog SDP-a trebala voditi resor obrazovanja.

Na čelo Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata trebao bi biti imenovan Nedžad Lokmić (SDP).

Ministarstvo trgovine trebalo bi pripasti Našoj stranci, na čije čelo će biti imenovan Amir Hasičević.

Kandidat za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je član NIP-a Kemal Hrnjić iz Bihaća.

Novim prijedlogom ministara i SDP i Naša stranka i NIP povećali su broj ministara, dok je HDZ BiH na pet.

 

Patria

Na vrh