Politika

Boss u povodu zloupotrebe internet platformi za nasilje i govor mržnje, te poziva na klanje sa facebook profila vijećnice SDA

Bosanska stranka smatra da zloupotreba internet platformi i nasilje na društvenim mrežama odavno prelazi granice tolerancije, a kada se poziva na ubistvo sa facebook profila izabranog zvaničnika pod plaštom vjere i lažnog patriotizma – onda bi to morao biti alarm za organe sigurnosti. Konkretno, sa profila vijećnice SDA Nafe Omerović iz Sapne pozvano je da se novinar Fatmir Alispahić zakolje, na šta vijećnica SDA nije reagovala već je nastavila komentarisati i dodavati ogavne uvrede protiv Alispahića. Nećemo ulaziti u domen kulture i vaspitanja za vijećnicu koja učestvuje u prizemnim uvredama, ali sigurno sve mora zabrinuti aspekt u kome aktivista jedne stranke, koji bi morao biti primjer legalizma i sigurnosti, dozvoljava da bude domaćin pozivu da se neko zakolje. Možda vijećnica Nafa Omerović uopšte ne razumije šta je učinila dajući podršku pozivu na klanje, ali to bi morao razumjeti Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, kao i mnogi drugi regionalni i lokalni predstavnici SDA, a time i vijećnice Nafe Omerović.

Svi građani su u opasnosti od ovakve političke hunte koja gladuje za metama kako bi štitila svoju pljačkašku i nenarodu politiku prijetnjama, govorom mržnje i ratom protiv neistomišljenika i javne kritike. Stranačkim simpatizerima, članovima i funkcionerima mora se skrenuti pažnja da zloupotreba vjere, podmuklo huškanje i prijetnje ne smiju biti način političkog djelovanja i da svoja mišljenja moraju iznositi argumentovano i bez prijetnji, jer će u protivnom biti odgovorni za stanje straha, represije, anarhije i jednoumlja umjesto obećanog mira i slobode izražavanja.

Od Vijeća za štampu u BiH, udruženja BH Novinara te svih predstavnika političkih stranaka u BiH, a posebno od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, očekuje se da se javno ograde od ovog incidenta, jer bi neki sličan incident uistinu mogao podstaknuti nekoga da počini fizičko nasilje ili krvni delikt kako bi se dokazao kao stranački poslušnik u zaštiti nedjela svojih lidera od argumentovane kritike, u konkretnom slučaju kritike novinara i pisca Fatmira Alispahića, koji je, uzgred, autor 20 knjiga i više stotina TV emisija, upozorio je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.


Komentari

Na vrh