Politika

BOSS u povodu zahtjeva za zbrinjavanje migranata koji privremeno borave u Tuzli

Vijećnik BOSS-a u Gradskom vijeću Tuzla Mirnes Ajanović dostavio je zahtjev za uvrštavanje u tačke u dnevnog red sjednice Vijeća zakazane za srijedu (27.3.): “Hitno donošenje mjera za osiguravanje uslovnog smještaja i zbrinjavanja migranata koji se privremeno zadržavaju u Tuzli na putu ka zemljama Evropske unije.” U obrazloženju je navedeno – da smo svjedoci svakodnevnog dolaska određenog broja migranata iz zemalja zahvaćenih ratom na Bliskom istoku, te njihovog problema oko privremenog zadržavanja u našem gradu na putu ka krajnjim odredištima. Osobe među kojima je i znatan broj djece, prinuđene su noćiti na otvorenom ili eventualno u prostoru čekaonice Autobusne stanice u Tuzli, u vrlo lošim uslovima, bez adekvatne odjeće i hrane.

Zbog puta koji su prešli, riječ je o osobama koje su izmorene, izgladnjele pa čak i teško bolesne, sa vidnim ranama na nogama i drugim dijelovima tijela. Nekolicina građana koja se organizovala kako bi im pomogla, suočava se sa nemogućnošću adekvatne pomoći, jer je strogo zabranjeno migrante odvesti kući na konak, obrok ili im pružiti mogućnost da se odmore. Dakle, suočavamo se sa problemom nesistemskog rješavanja ovog problema, zbog čega veliku zdravstvenu pa i životnu štetu trpe migranti, dok državni organi koji su zaduženi za ovaj problem ne poduzimaju ništa kako bi se ovim unesrećenim ljudima olakšao daljnji put, nakon privremenog zadržavanja u Tuzli.

Zbog toga je potrebno hitno iznaći mogućnost za otvaranje dnevnog centra koji će imati osnovne uslove za privremeni smještaj migranata, kao što su wc, kupatilo, kuhinja i spavaonica, čime će se prevenirati i sigurnost svih. Posebno je obezbjediti i medicinsko osoblje koje će migrante kojima je to potrebno pregledati te im ukazati potrebnu pomoć i u saniranju povreda koje su zadobili tokom putovanja. U prilogu dostavljam i fotografije koje na brutalan način prikazuju stanje u kojem se migranti nalaze u našem gradu, prepušteni brizi nekoliko volontera.

25.03.2019. Muamer Dedić, Press BOSS-a

Na vrh