BOSS u povodu zahtjeva za otkazivanje eksternih matura za učenike osnovnih i srednjih škola

25.03.2021. 


Vlade i ministarstva obrazovanja u kantonima dužni su odmah donijeti odluku o otkazivanju eksternih matura za učenike osnovnih i srednjih škola, na način kako je to učinjeno i prethodne godine zbog pandemije, kako bi se učenici i roditelji zaštitili od nepotrebnog stresa a posebno jer bi se održavanjem ovog ocjenjivanja veliki broj učenika doveo u neravnopravan položaj u pogledu svog daljeg školovanja. Pandemija je značajno  otežala proces izvođenja nastave i usvajanja novih znanja na svim obrazovnim nivoima jer se dio nastave morao vršiti na online način, pa je jasno da se i sistem ocjene usvojenih znanja mora prilagoditi novonastalim okolnostima, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Obrazovni sistem trpi posljedice pandemije uslijed hroničnog neulaganja u ovu djelatnost i nepostojanja strateških planova za primjenu novih tehnologija, koje olakšavaju rad i omogućavaju fleksibilniji nastavni proces. Pravilnom primjenom digitalnih alata i savremenih nastavnih metoda može se omogućiti mnogo kvalitetniji nastavni proces koji ni u uslovima pandemije ne bi doveo veliki broj učenika u nepravnopravan položaj po pitanju kvaliteta usvojenog znanja, te se tada ne bi moralo ni raspravljati o eksternoj maturi, istakao je član Glavnog odbora BOSS-a Kenan Gutić.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!