Politika

BOSS u povodu zahtjeva za održavanje hitne vanredne tematske sjednice Gradskog vijeća Tuzla pod nazivom: Urgentno rješavanje problema aerozagađenja u Tuzli

Klubovi vijećnika BOSS, SDA, SBB i HDZ u Gradskom vijeću Tuzla,  zatražili su od predsjedavajućeg Vijeća da na osnovu člana 59.  Poslovnika zakaže hitno održavanje vanredne tematske sjednice pod  nazivom: Urgentno rješavanje problema aerozagađenja u Tuzli.  Posljednja informacija objavljena i u medijima da je Tuzla  najzagađeniji grad u Evropi, obavezuje na urgentno djelovanje u cilju  zaštite zdravlja građana, koje je izrazito ugroženo otrovnom, ali i  smrtonosnom koncentracijom otrovnih čestica.
Neophodno je da se sve ustanove i preduzeća u Tuzli i okolini obavežu  na poštivanje zakonskih propisa iz oblasti zaštite zdravlja građana,  da se naloži kantonalnim i federalnim inspekcijskim organima adekvatna  kontrola aerozagađenja, te da se kroz rebalans budžeta obezbijedi da  se najveći dio sredstava dobijenih iz naknade rada termoelektrana  uloži u hitno širenje mreže toplifikacije, navedeno je u saopštenju za  javnost klubova vijećnika BOSS, SDA, SBB i HDZ.

Na vrh