Politika

BOSS u povodu realizacije zaključaka Gradskog vijeća Tuzla u vezi inicijative „Za život sa manje boli“

Državna Agencija za lijekove i medicinska sredstva je na osnovu zaključaka Gradskog vijeća Tuzla u vezi inicijative „Za život sa manje boli“, registrovala senzore za bezbolno i kontinuirano mjerenje nivoa šećera u krvi za djecu i odrasle građane BiH oboljele od dijabetesa u cilju pravilnog i pravovremenogterapijskog djelovanja, a na inicijativu vijećnikaBOSS-aMirnesa Ajanovića.

Gradsko vijeće Tuzla je na zadnjoj sjednici, prilikom razmatranja informacije o realizaciji inicijative, usvojilo zaključke u kojima se, između ostalog, traži od federalne i kantonalnih vlada i zavoda zdravstvenog osiguranja donošenje pravilnika i drugih akta, kao i obezbjeđenje novčanih sredstava za provedbu inicijative “Za život sa manje boli”,u cilju stavljanja senzora na esencijalnu listu, a kako bi bili besplatni i dostupni svim oboljelim od dijabetesa.

 

Mjerenje nivoa šećera u krvi kod oboljelih od dijabetesa u BiH do sada se vrši putem trakica i takvo mjerenje u intenzivnoj inzulinskoj terapiji iziskuje od 10 do 15 uboda dnevno, što iznosi oko 5000 uboda godišnje. Ako se uzme u obzir da od dijabetesa obolijevaju i djeca, nije teško ni zamisliti šta tim malim rukicama znači svakodnevno bockanje i mjerenje šećera u krvi i u kakvom stanju se nalaze prstići oboljele djece. Senzori obezbjeđuju bezbolno i kontinuirano mjerenje i slobodu kretanja djece, jer se mjerenja mogu očitavati automatski putem mobilnih aplikacija, tekvalitetno sprječavaju propuštanje terapije i inzulinske šokove koji mogu rezultirati i smrtnim posljedicama, istaknuto je na press konferenciji BOSS-a.

 

  1. 10. 2019. Muamer Dedić, Press BOSS-a
Na vrh