Politika

BOSS u povodu pokretanja inicijative „Za život sa manje boli“, u cilju nabavke senzora za bezbolno i kontinuirano mjerenje nivoa šećera u krvi za djecu i odrasle oboljele od dijabetesa

Na Svjetski dan zdravlja pokrenuta je inicijativa „Za život sa manje boli“, prema nadležnim ministarstvima zdravstva i zavodima zdravstvenog osiguranja, kako bi djeca i odrasle osobe oboljele od dijabetesa dobile pravo na nabavku uređaja za bezbolno i kontinuirano mjerenje šećera u krvi. Time bi se spriječile i smanjile posljedice i komplikacije koje ova bolest sa sobom nosi, kao što su sljepilo, amputacije ekstremiteta i dijaliza, istakao je Mirnes Ajanović. Mjerenje nivoa šećera u krvi kod oboljelih od dijabetesa u BiH vrši se putem trakica i takvo mjerenje iziskuje 10 do 15 uboda dnevno, uključujući  intenzivnu insulinsku terapiju, što iznosi oko 5400 uboda godišnje. Ako se uzme u obzir da od dijabetesa obolijevaju tek rođene bebe i djeca, onda nije teško ni zamisliti šta tim malim rukicama znači svakodnevno bockanje i mjerenje šećera u krvi i u kakvom stanju se nalaze prstići oboljele djece.
Rješenje problema je u realizaciji inicijative za nabavku uređaja za bezbolno i  kontinuirano mjerenje nivoa šećera u krvi, koji je u svijetu dostupan preko 20 godina, a koji podrazumijeva nabavku senzora i čitača za očitavanje vrijednosti. Cijena ovih uređaja je 120 KM za jedan senzor koji traje 14 dana, odnosno 240 KM za mjesec dana. Takav senzor omogućava kontinuirano mjerenje neograničeno puta u toku dana, što eliminiše stalno bockanje i bol, a ujedno obezbjeđuje dobro regulisanje bolesti i sprečavanje neželjenih komplikacija. Roditelji su prinuđeni da nabavljaju senzore vlastitim sredstvima, što je vrlo skupo, posebno jer je dijabetes bolest koja zahtijeva poseban režim ishrane i života, stoga je neophodno da se što prije usvoji i realizuje inicijativa, upozorio je Mirnes Ajanović na press konferenciji, na kojoj su prisustvovali roditelji i djeca oboljela od dijabetesa i na kojoj je prezentiran i plakat pod nazivom „Za život djece sa manje boli“.

Na press konferenciji je prisustvovao i načelnik Opštine Živinice Samir Kamenjaković, koji je dao punu podršku inicijativi, te istakao da Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH treba odmah upisati u Registar lijekova potrebni senzor i čitač, a Zavod zdravstvenog osiguranja Federacije BiH treba sredstva za sufinansiranje trakica usmjeriti za nabavku navedenih aparata. Samir Kamenjaković i Mirnes Ajanović uputili su zajednički poziv svim nosiocima izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u BiH i svim političkim predstavnicima da svako iz svoje ovlasti poduzme sve što je potrebno kako bi se što prije obezbijedila nabavka senzora i život bez boli djeci i svim dijabetičarima u državi.

7.4.2018.                                                                                        Muamer Dedić, Press BOSS-a

Na vrh