Politika

BOSS u povodu neodgovornog odnosa federalnih izabranih zvaničnika i političkih stranaka u odnosu na zaštitu zdravlja djece i odraslih koji konzumiraju nargilu i šišu

Neodgovoran odnos federalnih izabranih zvaničnika i političkih stranaka u odnosu na zaštitu zdravlja djece i odraslih, ogleda se i u činjenici da je još u julu 2018. godine upućen u proceduru Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, a u cilju zabrane korištenja nargile, šiše i ostalih zlopopularnih proizvoda od strane maloljetnika, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.  Zakonom se definiše vodena lula kao naprava za pušenje, a nargila, šiša i ostali slični proizvodi kao duhanski proizvodi, što znači njihovu zabranu i ograničenje upotrebe, reklamiranja, promocije, kao i pristupa maloljetnim licima, uz osnivanje federalne komisije za kontrolu upotrebe.

Zakonom se, takođe, reguliše sastav proizvoda za pušenje, obavezne oznake na pakovanjima, suzbijanje štetnih posljedica, preventivne mjere i nadzor nad provođenjem zakona, a radi zaštite i unaprjeđenja zdravlja djece i odraslih. Radi izrazite štetnosti nargila i šiša po zdravlje zbog toksičnosti i izazivanja teške ovisnosti, te opšte pošasti korištenja nargila i šiša od strane maloljetnika, neophodno je što prije usvojiti navedeni zakon, kako bi se spriječile dalje štetne posljedice po zdravlje stanovništva, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

 

Na vrh