BOSS u povodu kršenja prava iz radno-pravnog statusa i diskriminacije policijskih službenika od strane Vlade i Skupštine TK

11.02.2021. 


Ignorisanje opravdanih zahtjeva Saveza Sindikata policije i uposlenika MUP-a FBiH i Upravnog odbora Sindikata policije MUP-a TK-a od strane Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, a u vezi evidentne diskriminacije policijskih službenika, može rezultirati protestima policajaca što će ugroziti bezbjednost građana, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Dame i gospoda ministarke i ministri moraju prestati slaviti zauzete funkcionerske fotelje i previsoke ministarske plate, uključujući i novu parlamentarnu skupštinsku većinu, te preuzeti obavezu rješavanja opravdanih zahtjeva građana Tuzlanskog kantona, jer policijski službenici svoja zakonska prava potražuju još od vladavine koalicije SDP-SDA – koju su građani februarskim protestima 2014. godine vatrom otjerali sa vlasti.

Kršenje prava se ogleda u činjenici da su policajcima uskraćena prava na platu u iznosu u prosjeku od 450 KM, što je ogroman iznos u odnosu na prosječnu platu od 700 KM koja im se isplaćuje protuzakonito umanjena. Zakonom o platama i naknadama u organima vlasti FBiH i Zakonom o platama i naknadama policijskih službenika FBiH, propisano je da se isti koeficijenti o platama primjenjuju u svim kantonima, a i Ustavni sud BiH je u svojim odlukama U-30/11 i U-36/11 utvrdio diskriminaciju policajaca. Zakon i Odluke Ustavnog suda BiH moraju se poštovati, jer u suprotnom postoji i krivična odgovornost zbog neizvršavanja istih, te su svi izabrani zvaničnici dužni odmah poduzeti sve radnje u cilju obeštećenja policajskih službenika, istakao je Mirnes Ajanović.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!