Politika

BOSS u povodu bezobzirnog ignorisanja previsokih cijena goriva

Održavanje sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH u tehničkom mandatu bez rasprave o previsokim cijenama goriva, dokazuje bezobzirno ignorisanje zaštite građana od divljanja naftnih distributera, čime se dodatno ugrožava standard građana, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović. Državna i federalna vlada imaju ovlasti kontrolisanja visine cijene goriva, a posebno Ministarstvo trgovine FBiH, koje je nadležno za kontinuirano analiziranje maloprodajne cijene naftnih derivata i preispitivanja visine redovne i eventualne marže.
Nije dovoljno nekada spustiti cijenu goriva za par pfeninga, što uvijek rezultira još većim poskupljenjem, nego je shodno ovlastima obavezno odrediti najviše cijene goriva i utvrditi marže distributerima, jer visina cijena goriva ne bi trebala biti veća od dvije KM, računajući i uvođenje akciza na akcize. Životni problemi građana, koji će se morati suočavati i sa svim posljedicama poskupljenja osnovnog energenta, moraju biti prioritet za djelovanje vlasti, a ne zaštita nemoralnih interesa naftnog lobija i ostvarivanja njihovog ekstra profita, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.
9. 11. 2018.                                                                                     Muamer Dedić, Press BOSS-a

Na vrh