Aktuelno

BOSS -Saopštenje za javnost u povodu upozorenja na zabranu zdravstvene diskriminacije bh. građana

Ustav Bosne i Hercegovine članom II propisuje svim građanima na prostoru naše države jednaka ljudska prava i pravo na život, a Zakon o zabrani diskriminacije BiH u članu 2. propisuje zabranu svih vrsta diskriminacije pa tako i zdravstvene. Shodno navedenom, ustavno i pravno je neosnovana situacija da građani jednog kantona moraju plaćati lijekove izuzetno visokih cijena za liječenje od koronavirusa, dok građani u drugim kantonima te iste lijekove dobijaju besplatno, upozorava pravnik Kenan Gutić, član Glavnog odbora Bosanske stranke.

Neophodno je odmah pristupiti jedinstvenoj zdravstvenoj praksi na nivou države i osigurati neophodne lijekove besplatno za sve građane oboljele od koronavirusa, bez obzira na kojem administrativnom teritorijalnom dijelu države se nalaze. S tim u vezi, Glavni odbor Bosanske stranke izražava punu podršku predsjedniku BOSS-a Mirnesu Ajanoviću u urgentnom zahtjevu svim nivoima vlasti u BiH da se građani, zdravstveno osigurani i neosigurani, besplatno liječe lijekovima kojima će se spriječiti razvijanje ozbiljnije kliničke slike kod pacijenata oboljelih od koronaviruse, čime bi se spriječile smrtne posljedice i dugoročne posljedice po zdravlje građana, istakao je pravnik Kenan Gutić, član Glavnog odbora Bosanske stranke.