BOSS -Saopštenje za javnost u povodu upozorenja na zabranu zdravstvene diskriminacije bh. građana

14.04.2021.

Ustav Bosne i Hercegovine članom II propisuje svim građanima na prostoru naše države jednaka ljudska prava i pravo na život, a Zakon o zabrani diskriminacije BiH u članu 2. propisuje zabranu svih vrsta diskriminacije pa tako i zdravstvene. Shodno navedenom, ustavno i pravno je neosnovana situacija da građani jednog kantona moraju plaćati lijekove izuzetno visokih cijena za liječenje od koronavirusa, dok građani u drugim kantonima te iste lijekove dobijaju besplatno, upozorava pravnik Kenan Gutić, član Glavnog odbora Bosanske stranke.

Neophodno je odmah pristupiti jedinstvenoj zdravstvenoj praksi na nivou države i osigurati neophodne lijekove besplatno za sve građane oboljele od koronavirusa, bez obzira na kojem administrativnom teritorijalnom dijelu države se nalaze. S tim u vezi, Glavni odbor Bosanske stranke izražava punu podršku predsjedniku BOSS-a Mirnesu Ajanoviću u urgentnom zahtjevu svim nivoima vlasti u BiH da se građani, zdravstveno osigurani i neosigurani, besplatno liječe lijekovima kojima će se spriječiti razvijanje ozbiljnije kliničke slike kod pacijenata oboljelih od koronaviruse, čime bi se spriječile smrtne posljedice i dugoročne posljedice po zdravlje građana, istakao je pravnik Kenan Gutić, član Glavnog odbora Bosanske stranke.

BoljaTuzla.ba

Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!