Politika

BOSS – Dan slobode medija i obaveza skidanja okova vlasti sa medija

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović čestita svim medijskim radnicima Dan slobode medija, jer je sloboda medija izrazito važna u kreiranju društvenih i političkih standarda. Izrazito je bitno da se medijima omogući objektivno i profesionalno djelovanje jer zbog teške finansijske situacije većina medija ne mogu djelovati nezavisno, te se mora spriječiti zloupotreba medija u kreiranju političkih standarda po želji nemoralne i kriminalizirane vlasti, što se posebno radikaliziralo tokom pandemije kada su većina medija postali saučesnici u brutalnom kršenju ljudskih prava slijepo služeći vakcinalnom profiterstvu. Ovom prilikom ponovno podsjećamo na višegodišnja upozorenja koja su rezultirala ugrožavanjem prava medija pa i najavljenom kriminalizacijom klevete.

 

U Bosni i Hercegovini gdje je većina medija stavljena u finansijske okove vlasti, jer su razni nivoi vlasti preuzeli potpunu kontrolu nad medijima, potrebna je intervencija međunarodne zajednice i OHR-a u cilju nametanja zakonske obaveze medija da pod istim uslovima obavezno prezentiraju rad i opozicije. Tako je bilo prvih nekoliko godina nakon završetka rata dok je šef Misije OSCE-a, koja je provodila izbore u BiH, bio časni američki ambasador Robert Frowick, a kojeg je zamijenio Robert Barry i koji je privatizujući Misiju OSCE-a uz rušenje osnovnih demokratskih principa omogućio vlastima potpunu kontrolu nad medijima.

 

Stvarna opozicija je naredbama vlasti ili samocenzurom medija gotovo dvije decenije pod medijskom blokadom, te je neophodno spriječiti nemoralne privilegije ili odmazdu vlasti prema medijima koji se usude prezentirati stavove opozicije – zakonskom obavezom objavljivanja reakcija i opozicije bez cenzure, kako bi se omogućilo prezentiranje drugačijeg političkog mišljenja i djelovanja suprotstavljenog diktaturi, kriminalu, korupciji i nepotizmu vladajućih struktura, upozorio je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Na vrh