Sport

Bošnjaković: Sloboda će se boriti za gonji dio tabele

Nogometaši tuzlanske Slobode spremno dočekuju početak prvenstva u Premijer ligi BiH, iako se ekipa kompletirala „u hodu“, izjavio je u razgovoru za Fenu Milenko Bošnjaković, šef stručnog štaba „crveno-crnih“.

Tuzlaci se pripremaju od 9. juna, počeli su rad prije svih premijerligaša. Odigrali su četiri pripremne utakmice od kojih su dvije riješili u svoju korist – Velež (2:1) i Bosna (2:0), remizirali su s Krupom (0:0), dok su doživjeli poraz u prvoj pripremnoj utakmici protiv Mladosti (0:3).

U međuvremenu je ekipu, navodno zbog zdravstvenih problema, napustio tim menadžer Admir Smajić, dok je Bošnjaković svoj mandat stavio na raspolaganje. Ali, uprava ga trenutno neće mijenjati, vjerovatno čekajući početne rezultate u prvenstvu.

– Poslije turbulencija koje su se dešavale sa Smajićem, situacija u klubu je dobra. Moj osnovni zadatak bio je da stabilizujemo ekipu, da umirimo svlačionicu i da ujedinimo igrače kako se ne bi događalo ništa drastično. Da je Smajić otišao zbog loših rezultata, logično bi bilo da i ja idem s njim. Međutim, ovdje je bila viša sila, čovjek se razbolio, a ja sam trenutno gdje jesam. Radimo dobro, pripremamo se za Zrinjski i ulazimo spremni u 1. kolo – kaže Bošnjaković.

Dogodila se nezgoda s golmanom Azirom Muminovićem, koji će zbog operacije koljena pauzirati najmanje pola godine. Došao je Goran Vukliš iz Borca, traži se još jedan čuvar mreže, jer ekipa mora imati barem dva dobra.

Nedostaje još jedan napadač, stoperska pozicija pojačana je dolaskom Aleksandra Ignjatovića.

– Skupljanje u hodu mogao bi biti problem. Dio ekipe je spreman, drugi je poluspreman, a treći tek ulazi u trenažni proces, jer su došli dosta kasno. Međutim, dobro se radi, s nama je doktor nauka iz oblasti kondicione pripreme Jasmin Zahirović, koji se maksimalno trudi da bi i nespremni stigli ostale i u punoj formi bili barem do 2. ili 3. kola – nada se trener Slobode.

Dodaje da Sloboda nije atraktivan klub za pojačanja kao Zrinjski, Željezničar ili Sarajevo. Svi slobodni igrači bi išli u inozemstvo, a ako im ne uspije, onda traže domaće klubove.

Bošnjaković kaže da je poseban problem što većina tih igrača žele ugovor i novac, ali sjede kod kuće ili hodaju okolo, a uopće se ne spremaju individualno i dolaze u nove sredine nespremni.

Za javnost je Sloboda nepoznanica, iako su tokom priprema stizale vijesti o dobrom radu. Između dva prvenstva otišao je veliki broj igrača, ali je također dosta novih došlo na Tušanj.

Šef Slobodine struke ističe da će se ekipa koju priprema boriti korektno, pošteno i časno. Zahvaljuje na podršci i pomoći sportskom direktoru Denisu Kariću, koji je non-stop uz ekipu i za koga kaže da radi „rudarski posao“ vezan za pregovore i angažiranje novih igrača.

Menadžment kluba također čini sve da ekipa funkcionira na najbolji način. Spisak igrača je skraćen, ali će i „viškovi“ ostati u ekipi, jer se radi o djeci iz omladinskog pogona i bila bi šteta, kaže trener, da ih se sada ostavi na cjedilu, te da završe u nekim nižerazrednim klubovima.

Govoreći o ambicijama Tuzlaka u novom prvenstvu ističe kako tu ne treba biti poseban prognozer.

– Ko ne bi volio da budemo prvaci? Ali, realno, vrh je rezerviran za Zrinjski, koji je naš najbolji i najorganiziranijih klub, te za Željezničar i Sarajevo. Oni su najveći favoriti u borbi za naslov prvaka države. Za Slobodu mogu reći da će se boriti za gornji dio tabele. Sve ispod lično bih smatrao neuspjehom, a takva su očekivanja i menadžmenta kluba i cijelog grada – smatra Bošnjaković.

Prvi protivnik u novoj sezoni aktuelni je prvak države Zrinjski, koji je posljednjih sezone odnosio bodove s Tušnja.

Može li Sloboda prekinuti taj negativni niz s Mostarcima i simpatizerima kluba udahniti nadu u bolje dane kluba, koji iduće godine obilježava 100. godišnjicu postojanja i djelovanja?

– Trener sam od 28. godine i mogu reći da se cijeli život pripremam za period života u kojem se potpuno mogu posvetiti ovom poslu. U raznim rangovima takmičenja sam više od 20 godina. Uvijek je postojao izvjesni nivo pozitivne nervoze, kao i sada protiv Zrinjskog. Skautirali smo ih, gledat ću ih danas protiv Spartaka, pripremit ćemo se i sve učiniti da utakmicu odvedemo u pozitivan smjer. Znamo sve njihove mane i vrline, a ako ne uspijemo, pružit ćemo im ruku, čestitati i ići dalje – zaključio je Bošnjaković u razgovoru za Fenu.

Utakmica Sloboda – Zrinjski igra se u subotu od 20 sati.

Na vrh