BiH

‘BOSNA JE NAŠA – BOSANSKA’ Kulenović: SBiH, NES, SDA i DF prihvatili poziv za učešće na Konvenciji, želimo iskazati državotvorno političko jedinstvo

Kulenović kaže kako je sve već spremno za Konvenciju, te dodaje da se nada da će odziv zainteresovanih biti adekvatan i odgovarajući u odnosu na sam događaj i njegovu važnost.

Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović govorio je danas u emisiji Dobar dan, BiH na Hayat televiziji o sutrašnjoj Konvenciji “Bosna je naša – Bosanska”, koju Krug 99 i NVO Čuvari Bosne organizuju u sarajevskom hotelu “Holiday” s početkom u 19 sati.

Kulenović kaže kako je sve već spremno za Konvenciju, te dodaje da se nada da će odziv zainteresovanih biti adekvatan i odgovarajući u odnosu na sam događaj i njegovu važnost.

– Naravno, inicijativa je bila od Kruga 99, ali smo mi rado pozvali i druge aktere, druge nevladine organizacije, akademsku zajednicu, ali i sve političke stranke kako bismo svi zajedno učestvovali u kreiranju jednog manifestnog događaja koji bi mogao trasirati, s jedne strane, odgovor na trenutne okolnosti, ali i dugoročnu političku aktivnost u BiH.

Naravno, želja nam je dodatno senzibilizirati ukupnu bh. javnost na okolnosti u kojima se nalazi naša domovina, i da se ovdje više ne radi o nekim TV izjavama na koje se ne treba obazirati, nego o puno ozbiljnijim stvarima.

Dovoljno je sjetiti se zaključaka s nedavnog “svesrpskog sabora”, a ne trebamo zaboraviti ni odluku Hrvatskog sabora prije nekoliko godina sa svojom poznatom Deklaracijom o položaju Hrvata u regiji i dijaspori.

Dakle, treba se reći da se ovdje radi o dugoročnoj usmjerenoj politici protiv Bosne i Hercegovine i, kada se malo razmisli, čini se da se sve vraća na izvorne platforme Miloševića i Tuđmana – ističe Kulenović.

Naglašava da te politike predstavljaju opasnost po mir i stabilnost i Bosne i Hercegovine i regije, o čemu će biti govora i na sutrašnjem događaju.

– Pozvali smo predstavnike sedam parlamentarnih političkih partija, od kojih su četiri prihvatile da budu dio ove organizacije, i predstavnici tih političkih stranaka govorit će na Konvenciji, a to su Stranka za BiH, Narodni evropski savez, SDA i DF.

Naš poziv je bila želja iskazivanja državotvornog jedinstva, ne ulazeći, naravno, u stranačke razlike, a ostale tri stranke se, jednostavno, nisu odazvale.

Njihov odgovor je bio ignorisanje, ali to nas neće zaustaviti niti spriječiti s ciljem stvaranja nadstranačkog političkog ambijenta i da pokažemo i dokažemo političku bosansku državotvornu snagu – govori Kulenović.

Na vrh