BiH

Bosna i Hercegovina se pridružuje EU programu Digitalna Evropa

Bosna i Hercegovina je danas potpisala sporazum o učešću u EU programu Digitalna Evropa, što predstavlja značajan korak ka unapređenju uslova za rad i razvoj malih i srednjih preduzeća u oblasti digitalizacije. Ovaj sporazum će omogućiti pravnim i fizičkim licima u Bosni i Hercegovini da apliciraju za bespovratna sredstva Evropske unije u oblasti digitalizacije i to pod istim uslovima pod kojim će se prijavljivati i aplikanti iz cijele Evrope.

 

Program Digitalna Evropa, s budžetom od 7,5 milijardi eura za period 2021.-2027., ima za cilj jačanje infrastrukture i kapaciteta u ključnim oblastima kao što su superračunarstvo, vještačka inteligencija, cyber sigurnost i digitalne vještine.

 

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler, izjavio je da Digitalna Evropa predstavlja ambicioznu viziju EU za budućnost u kojoj svaki građanin, svaka kompanija i sve javne usluge u Evropi mogu iskoristiti prednosti digitalnih tehnologija.

 

„Današnje potpisivanje sporazuma o pridruživanju programu Digitalna Evropa pruža značajnu priliku za Bosnu i Hercegovinu da unaprijedi svoju digitalnu transformaciju u gotovo svim sektorima ekonomije i društva, uključujući digitalizaciju javnih usluga. Zadovoljstvo mi je što će Bosna i Hercegovina, kao zemlja čija je budućnost u EU, učestvovati u Programu koji će podsticati istraživanje i inovacije, što je od ključne važnosti za korištenje visoko sofisticiranih tehnologija i vještina, kao što su umjetna inteligencija i računarstvo visokih performansi. To je jedini način za osiguranje uspjeha u globalnom tržišnom natjecanju. Digitalni inovacioni hubovi, koji su u Bosni i Hercegovini pilotirani zahvaljujući podršci EU, dobar su primjer pomoći malim i srednjim preduzećima u procesu digitalne transformacije. EU ostaje posvećena podršci digitalnom napretku Bosne i Hercegovine i nastavit će saradnju sa vlastima kako bi se osiguralo da zemlja u potpunosti iskoristi prednosti programa Digitalna Evropa, kao i drugih mogućnosti finansiranja EU“, rekao je ambasador Sattler.

Sporazum je u ime Evropske unije prethodno potpisao komesar za unutrašnje tržište EU Thierry Breton, a tokom današnjeg događaja, u ime Bosne i Hercegovine, sporazum je potpisao ministar komunikacija i transporta BiH Edin Forto. Sporazum će stupiti na snagu retroaktivno od 1. januara 2024. godine.

 

“Sustižemo regiju. Otvaramo evropsku kasu za BiH firme, univerzitete, institute i državne institucije. Zato će pridruživanje programu Digitalna Evropa značajno doprinijeti zajedničkim ciljevima, vrijednostima i snažnim vezama između Bosne i Hercegovine i Evropske unije u oblasti digitalnih tehnologija. Mala i srednja preduzeća, posebno, će imati velike koristi,” istakao je ministar Forto.

 

Svečano potpisivanje sporazuma organizovano je u okviru projekta “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u BiH/EU4DigitalSME”, koji sufinansiraju Evropska unija u iznosu od 5 miliona eura i njemačka vlada u iznosu od 1.1 milion eura, a implementira GIZ. EU4DigitalSME zajedno sa projektom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) pod nazivom ”Go Digital in Bosnia and Herzegovina” je dio programa EU4SMEs za digitalnu transformaciju malih i srednjih preduzeća.

 

Značajno je da je projekat EU4DigitalSME doprinio digitalnom ekosistemu kroz unapređenje politika i podstakao saradnju između javnog i privatnog sektora. Izuzetan uspjeh je uspostavljanje četiri digitalna inovaciona huba (DIHs), koji predstavljaju ključni korak ka digitalnoj transformaciji. Ovi DIH-ovi služe kao vitalni resursi, pružajući malim i srednjim preduzećima neophodnu podršku i resurse za napredak u digitalnom dobu.

 

“Ponosni smo što smo bili domaćini potpisivanja ovog važnog partnerstva, za koje smo se pripremali neko vrijeme. Misija DIH-ova je da podrže digitalni razvoj malih i srednjih preduzeća i omoguće njihovo prisustvo na lokalnim, ali i međunarodnim tržištima. Obučeno je gotovo 700 malih i srednjih preduzeća, kao i 130 zaposlenih u javnim institucijama o temama vezanim za digitalizaciju. Uspostavljeno je 12 novih međunarodnih partnerstava za saradnju u oblasti istraživanja i razvoja. Uspostavljena su dva centra za digitalnu transformaciju koji će nastaviti pružati servise preduzećima u BiH. Podržano je uspostavljanje platforme digitalnog identiteta / e-novčanika koja je veoma značajna za proces digitalizacije jedne zemlje“ kazala je Eva Näher, menadžerica programa u GIZ-u BiH.

 

Projekat EU4DigitalSME koji traje nekoliko godina omogućio je direktnu saradnju 70 malih i srednjih preduzeća sa istraživačkim institucijama. A u saradnji sa INTERA tehnološkim parkom distribuirana je podrška 70 inovacionih vaučera za poboljšanje poslovanja i proizvoda malih i srednjih preduzeća. Uz podršku razvoju istraživanja i saradnje na Zapadnom Balkanu primijenjeno je 14 inovativnih aktivnosti između malih i srednjih preduzeća i istraživačkih organizacija koje se bave inovacijama.

 

Tokom događaja predstavnici DIH-ova uspostavljenih kroz ovaj projekat, kao i drugi panelisti uključujući konsultante iz FundingBox-a, diskutovali su o prednostima i modalitetima za učešće u programu Digitalna Evropa kako bi na što efektniji način aplicirali na bespovratna sredstava iz fondova EU u oblasti digitalizacije.

Na vrh