BiH

Bosić: Nema volje da se pošalje poruka građanima da vlast brine o njihovim interesima

Delegat u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić izjavio je novinarima da je današnja sjednica tog doma pokazala veliku bahatost i drskost aktuelnih vlasti skidanjem onih tačaka dnevnog reda koje direktno utiču na standard življenja u BiH.

Bosić je ovo izjavio novinarima nakon što je s dnevnog reda današnje sjednice skinuto nekoliko zakona, među kojima je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, koji predviđa uvođenje stope PDV-a od pet posto za pojedine životne namirnice i lijekove, te 22 posto za luksuzne proizvode.

Ovaj i još nekoliko zakonskih prijedloga su skinuti sa dnevnog reda, jer nadležna Komisija za finansije i budžet, zbog nedostatka kvoruma, krajem prošle sedmice nije mogla održati sjednicu na kojoj bi ih razmatrala i Domu naroda dostavila mišljenje o njima.

Bosić smatra da je evidentan nedostatak volje ili želje ili potrebe da se na bilo kakav način pošalje poruka građanima da vlast brine o njihovim interesima.

– Sada izgovori da to nije urađeno zbog toga što nije bilo kvoruma za neku komisiju su čista farsa. Direktna odgovornost je na trojici članova Kolegija koji su te tačke skinuli sa dnevnog reda, a nedostatak kvoruma je ‘bacanje prašine u oči’, jer 15 delegata je bilo prisutno na današnjoj sjednici. Svi su bili prisutni i bilo je dovoljno odrediti pauzu da se završi ta procedura – smatra Bosić.

Kaže da se radi o čistom nedostatku volje da se bilo šta promijeni, da se pošalje bilo kakva pozitivna poruka građanima koji su uznemireni “divljanjem cijena i ovakvim ponašanjem vlasti“.

Delegat u Klubu bošnjačkog naroda Denis Bećirović, kao i delegat u Klubu hrvatskog naroda Zlatko Miletić također su mišljenja da je Dom naroda danas trebao razmatrati ove zakone.

Bećirović je na početku sjednice Doma naroda predložio da se u dnevni red uvrste tačke koje su trebale biti razmatrane na posljednoj sjednici Komisije za finansije i budžet Doma naroda PSBiH, a posebno Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, Prijedlog zakona o dopuni zakona o finansiranju instiitucija BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH.

– Ako ima dobre volje mogli smo jutros zakazati sjednicu komisije i imati ove tačke. Predlažem da prije početka razmatranja dnevnog reda održimo sjednicu Komisije za finansije i budžet i da nakon toga razmatramo sve ove tačke i da ih usvojimo – kazao je Bećirović na sjednici.

Njegov prijedlog da se ovi zakoni uvrste u dnevni red današnje sjednice Doma naroda nije usvojen.

Delegat Zlatko Miletić je nakon sjednice izjavio novinarima da u ovoj zemlji ne postoji politička volja da se pomogne građanima BiH.

– Danas smo davali prijedlog da napravimo pauzu, da komisija razgovara o tim pitanjima, da bi mogli na Domu naroda da raspravljamo o PDV-u, o akcizama i o tri famozna, kako ih zovu, ‘evropska zakona’. Na žalost, oni su to sve skinuli sa dnevnog reda – kazao je Miletić.


Komentari

Na vrh