Tuzla

Bosanski kulturni centar TK i MOC “Lege Artis” veličanstvenim koncertom obilježili Međunarodni dan djeteta

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona i Muzičko-obrazovni centar „Lege Artis“ Tuzla danas su organizovali veličanstven koncert povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta.

U koncertu Dječijeg hora “Lege Artis” Tuzla, koji je priredio prigodan program uživalo je 500 djece iz sedam predškolskih ustanova i osnovnih škola iz Tuzle.

Koncert je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona i ministra dr.sc. Ahmeda Omerovića, koji se na početku koncerta zahvalio organizatorima na odlično pripremljenom programu, dostojnom obilježavanju ovog značajanog datuma.

-Današnji program je kroz simboliku onog što je prikazano pokazao da su nam naša djeca najvažnija. Ovakvim događajima u javnosti ističemo značaj Konvencije o pravima djeteta, koja nam je vodilja u kreiranju javnih politika, te pokazujemo da smo privrženi svim principima koji proizilaze iz ove konvencije i da su nam važna prava djeteta kako su ona definisana na međunarodnom nivou – istakao je danas ministar dr.sc. Ahmed Omerović.

Ulaz za djecu je bio besplatan, a tokom koncerta je bilo više nego vidljivo da mališani zaista uživaju u zajedničkoj pjesmi i druženju.

-Nismo mogli izabrati bolji povod da naš najmlađi ansambl priredi jedan lijep podnevni koncert za svoje vršnjake. Zadovoljstvo nam je što smo bili dio ovog programa pred zaista velikim brojem djece i vjerujem da smo opravdali očekivanja i pokazali svojim reprertoarom i nastupom da imamo dječiji hor kojim se možemo pohvaliti – rekao je mr.art. Jasmin Hasić, umjetnički rukovodilac ansambla “Lege artis”

Podsjećamo, obilježavanje Međunarodnog dana djeteta ustanovljeno je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1954. godine sa ciljem da se na taj dan promovišu međusobna interakcija i razumjevanje među djecom, kao  i dobrobit djece u svijetu. Na ovaj dan se skreće pažnja javnosti na obaveze društva prema djeci, kao i na aktuelne probleme sa kojima se djeca suočavaju, a svoj doprinos u  toj misiji ovim koncertom dali su MOC “Lege Artis” i JU Bosanski kulturni centar TK.

Svojim prisustvom događaj su uveličali i djeca iz JU “Naše dijete” Tuzla – Pčelica, PU “Aladin” Tuzla, Richmond Park International Primary School Tuzla, JU OŠ “Miladije”, JU OŠ“Kreka” Tuzla, JU OŠ “Tušanj” i JU OŠ “Mejdan”.

JU BKC TK

Na vrh