BiH

Borell u pismu ministrici Turković: BiH ima kredibilnu evropsku perspektivu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je danas odgovor visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Josepa Borella Fontellesa na pismo u kojem je iznesen zahtjev za ubrzanu dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

 

Zahtjev je ministrica potpisala 2. marta  i upućen je i predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, Borellu, komesaru za proširenje kao i ministrima vanjskih poslova država članica.

Borell se u odgovoru zahvaljuje i ističe da su ga predsjednici zamolili da odgovori pismom u kojem se navodi:

“Kao što je navedeno u Ugovorima, EU je utemeljena na vrijednostima poštivanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava, uključujući i prava manjina. To su vrijednosti zajedničke za sve države članice u društvima u kojima preovladava pluralizam, nediskriminacija, tolerancija, pravda, solidarnost i jednakost među ženama i muškarcima. Svaka evropska država koja poštuje vrijednosti EU i predana je promovirati ih može tražiti da postane članica.

Bosna i Hercegovina ima kredibilnu evropsku perspektivu, kao što je to potvrdilo i Evropsko vijeće u decembru 2021. godine. Proces proširenja EU je zasnovan na jasnim kriterijima, koji su za BiH istaknuti u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o aplikaciji za članstvo, i tiču se demokratije i funkcionalnosti, vladavine prava, temeljnih prava i reforme javne administracije.

Izgradnja mostova između ljudi, država i kultura je ključno za našu zajedničku budućnost, jer BiH i sve države zapadnog Balkana pripadaju Evropskoj uniji.

EU stoji čvrsto iza jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i njene duge historijske tradicije kao multietničkog i multikonfesionalnog društva. Budite uvjereni u našu nedvosmislenu predanost putu BiH ka Evropskoj uniji”, stoji u Borellovom pismu upućenom ministrici Turković, saopćio je Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.


Komentari
Na vrh