BiH

Borci Podrinja se ne slažu sa prijedlogom pripadnika holandskog bataljona za Nobelovu nagradu

Nakon što se u medijima posljednjih dana pojavila informacija da su  udruženja u Holandiji, za dodjelu Nobelove nagrade, pored doktora Ilijaza Pilava, hirurga ratne bolnice u Srebrenici predložila i pripadnika holandskog bataljona u Srebrenici dr. Geri Kremera uslijedila je reakcija svih boračkih udruženja Podrinja koju prenosimo u cijelosti:

„U posljednje vrijeme mediji su počeli objavljivati vijest da su udruženja u Holandiji za dodjelu Nobelove nagrade, pored doktora Ilijaza Pilava predložila i pripadnika holandskog bataljona u Srebrenici Geri Kremera, koji je predložen da bude nosilac plakete, odnosno da dobije priznanje kao prijatelj Bosne i da čak bude dobitnik Nobelove nagrade, ovim putem podsjećamo javnost na sljedeće:

 

Prema iskustvu preživjelih žrtava genocida, pripadnici Holandsog bataljona u Srebrenici imali su ulogu saučesnika u genocidu a tome doprinosi činjenica da su skoro svi ranjenici koji su se zatekli u Potočarima predati Mladiću od kojih je samo nekoliko preživjelo.

Nakon presude ali i iskustva koje su Bošnjaci u Srebrenici, odnosno u Potočarima imali sa pripadnicima holandskog bataljona a što je djelimično potvrđeno i presudom Vrhovnog suda u Holandiji, nijedan pripadnik holandskog bataljona ne zaslužuje bilo kakvo priznanje ili nagradu, već osudu i prezir zbog svoje uloge jula 1995. godine koja će zauvijek ostati zabilježena u našem kolektivnom sjećanju.

Na koji način se vrši prijedlog za dodjelu bilo kakve nagrade nti ko to može predložiti, a pogotovo Nobelovu nagradu, nismo upoznati.

Smatramo, da ako smo to mi, koji imamo pravo predložiti za tako prestižnu nagradu, mi predlažemo da to bude Ratna bolnica u Srebrenici, svi doktori i medicinsko osoblje koje je u to vrijeme nesebično pružalo pomoć ranjenicima“- stoji u saopštenju.

Na vrh