Nekategorisano

Blokade se isplatile HDZ-u: Javna uprava po vertikali u rukama kočničara procesa, ‘trojka’ očito ne vidi problem!

Piše: A. Čorbo-Zećo

Hrvatska demokratska zajednica, zahvaljujući ‘Trojkinom’ kompromisu rukovodit će javnom upravom po vertikali. Jednostavno SDP, NIP i Naša stranka ovaj važan segment koji je vezan za proces puta BiH u Evropsku uniju u ruke su prepustili HDZ-u i Draganu Čoviću, istoj onoj stranci koja je godinama direktno blokirala reformu javne uprave.

Politikom kompromisa koju vješto promoviraju po medijima zapravo su udovoljavali Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, a to su nastavili i predajom Ureda za reformu javne uprave u BiH HDZ-u, imenujući Darka Kasapa za koordinatora, a u Federaciji umjesto Envera Išerića za koordinatora za reformu Javne uprave FBiH imenovan je Željko Škarica.

Iako ministar pravde dolazi iz reda Hrvata i na državnom i na entitetskom nivo, Bošnjaci se nisu uspjeli izboriti za mjesta koordinatora reforme javne uprave. Ranije su se hvalili da su baš vratili javnu upravu te dpostigli paritet 12-12-12. Ali imenovanjem Kasapa na državnom nivou, postalo je jasno da od tog pariteta nema ništa.

Onda je priča sa višeg nivoa spuštena na niži. Išerića će zamijeniti Škarica, inače dugogodišnji uposlenik Ministarstva pravde FBiH i federalni upravni inspektor.

Podsjećamo da je reformu javne uprave kočila bivša ministrica finansija iz HDZ-a Jelka Milićević.

Trojka je očito zaboravila da su pored brojnih ranijih zahtjeva Zavoda za javnu upravu, Federalno ministarstvo finansija nikada nije upisalo Zavod za javnu upravu u Registar budžetskih korisnika nije postupilo niti po jednom zaključku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojim se nalaže tom ministarstvu da osigura sredstva za kadrovsko jačanje Zavoda.

Inače, Evropska komisija je u svom Mišljenju o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji od 29. maja 2019. kao jedan od četrnaest uslova navela i reformu javne uprave.

„Završiti neophodne korake u reformi javne uprave s ciljem unapređenja sveukupnog funkcionisanja javne uprave osiguravanjem profesionalne i depolitizirane državne službe i koordiniranim pristupom u kreiranju politika u cijeloj državi“, stoji u Mišljenju Evropske komisije.

A, na sceni je konstantna blokada procesa reforme javne uprave u Federaciji, i iako su prepoznati krivci zbog tih blokada, stranke trojke kočničaru HDZ-u prepustili su glavnu riječ i u ovom segmentu. Čini se da se blokade nikom nisu isplatile kao HDZ-u, koji je, podjećamo, držao Federaciju četiri godine u blokadi, pa su nagrađeni na način da su odlukom Christiana Schmidta, postali nezaobilazna stranka za formiranje vlasti.

Na vrh