Kult(ura)

BKC Tuzlanskog kantona: Otvorena izložba „Zaštitimo naslijeđe – promovišimo kreativnost“

Večeras je u JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona otvaranjem tematske izložbe Harija Ejubovića i Faruka Ibrahimovića počela dvodnevna manifestacija „Dani evropskog naslijeđa u Bosni i Hercegovini“.

U sklopu izložbe pod nazivom „Zaštitimo naslijeđe – promovišimo kreativnost“ predstavljene su umjetničke fotografije, slike, objekti i asamblaži inspirisani spomenicima kulture i bogatog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine i Evrope.

Autori su se publici predstavili sa 70 eksponata, koji će biti stalna postavka u Galeriji BKC TK u narednih deset dana.

 

-Izložba je postavljena tako da prati temu manifestacije i prikazuje naše naslijeđe kroz rad dva autora, koja su različitim tehnikama pronašla zajedničku priču. Faruk se predstavio fotografijama iz cijele Bosne i Hercegovine, prikazujući prije svega nekropole i mezarja, a što je meni poslužilo kao polazna osnova za moje radove u ovoj izložbi. Koristeći se simobolikom koju vidimo na stećcima i starim nišanima, ja sam ušao u jednu skoro arheološku priču, tražeći pojedine elemente i objekte. Spojio sam ih sa nekim svojim starim radovima i Farukovim fotografijama želeći prikazati zajedničku autorsku viziju naše historije i mitologije –istakao je večeras Hari Ejubović,rukovodilac galerijsko-scenskih poslova JU BKC TKi jedan od autora izložbe.

Faruk Ibrahimović, poznati bh. fotograf i nosilac najvišeg fotografskog zvanja u BiH, majstor fotografije, u sklopu izložbe se predstavio umjetničkim fotografijama, sa posebnim akcentom na bh. nadgrobne spomenike.

 

-Kada govorimo o našem kulturnom naslijeđu dijapazon je širok, a mi smo u sklopu ove izložbe najvećim dijelom pažnju posvetili nišanima i stećcima, te predstavili i nekoliko spomenika koji su rađeni u novije vrijeme. Već četrdeset godina pratim umjetnost u kamenu, koji je bio ispiracija mnogima pa i meni. Zadovoljstvo mi je što kroz umjetnost moženo dati doprinost da upravo takvo naslijeđe pokušamo sačuvati od zaborava – rekao je Faruk Ibrahimović.

 

U ime domaćina posjetitelje je pozdravila Mirela Ibrahimović Mehanović, v.d. direktora JU BKC TK, koja je pohvalila  inicijativu resornog ministarstva u Vladi TK da ujedini institucije kulture u Tuzlanskom kantonu u zajedničkim projektima, kao što je obilježavanje Dana evropskog naslijeđa.

 

O izložbi je kroz performans govorila Jasna Hadžiselimović, profesorica Bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika i književnosti i magistrica humanističkih nauka iz oblasti teatrologije, a izložbu je otvorio Srđan Mićanović, ministar za kulturu, sport i mlade u Vladi Tuzlanskog kantona.

 

-Večerašnji događaj je upravo ono što se u današnjem vremenu očekuje od naših ustanova kulture, da uz poštivanje svih epidemioloških mjera nastave sa svojim aktivnostima. Ono što me raduje je i zajednički angažman više javnih ustanova u ovom projektu, koji je jedna lijepa priča o našem bogatom naslijeđu i našoj vezi sa evropskim podnebljem čiji smo, bez obzira na trenutne imaginarne granice, neraskidivi dio dugi niz vijekova –rekao je ministar Srđan Mićanović.

 

Manifestacija koju JU BKC TK organizuje zajedno sa partnerima JU Muzej istočne Bosne Tuzla i JP RTV TK nastavlja se sutra, u subotu, 26.09.2020., stručnim predavanjem i panel diskusijom na temu „Memorijalni spomenici u BiH“, koja u Velikoj galeriji BKC TK počinje u 12 sati.

 

JU BKC TK

Na vrh