Kult(ura)

BKC TK: U Tuzli promovisana knjiga o 12 hrabrih žena, autorice Samre Šakanović Prgić

Sinoć je u Maloj galeriji Bosanskog kulturnog centra TK održana promocija knjige “Snaga žene”, mlade autorice Samre Šakanović Prgić iz Orašja, koja je u Tuzli predstavila svoju drugu knjigu.

Knjiga “Snaga žene” je motivacija za žene koje su prošle kroz neko teško životno razdoblje, a autorica u knjizi donosi dvanaest takvih priča o dvanaest hrabrih žena iz Bosne i Hercegovine.

-Drago mi je da sam prvu veliku promociju svoje nove knjige imala u Tuzli, u meni dragom gradu i sa meni dragim ljudima i zahvalna sam Bosanskom kulturnom centru što mi je to i omogućio. Knjiga je satkana od dvanaest priča dvanaest snažnih bosanskih žena, koje su prošle kroz određeno teško životno razdbolje i čije priče zaslužuju da se čuju – rekla je mlada autorica, u cijeloj državi poznata po svom aktivizmu i humanitarnom radu.

Kroz više od desetljeća volonterizma i aktivizma Samra je radila sa mnogo ženskih udruženja i kako ističe, uvidjela važnost pisane riječi. Nakon dvije knjige, aktivno radi i na trećoj.

-Mnogo je važno da žene podijele svoje priče i da one budu dostupne drugim ženama, ali i muškarcima koji prolaze kroz neko teško životno razdoblje. Trenutno radim na trećoj knjizi koja bi se trebala zvati Bosanka i kojom ću završiti ovu trilogiju o snažnim bosanskohercegovačkim ženama. Također pripremam i jednu knjigu za djecu – rekla nam je Samra Šakanović Prgić.

 

 

Kao promotor o knjizi, ali i aktivizmu autorice sinoć je govorila Sanja Hajdukov, ovdašnjoj javnosti poznata kao poduzetnica, spisateljica i također dugogodišnja aktivistica kroz više udruženja. Istakla je da autoricu zna više od četiri godine kroz zajedničke projekte, a da je ono što ih povezuje posvećenost ženama i pisanje o ženama i ženskim sudbinama.

-Ponosna sam na nju što je kao mlada žena shvatila šta znači feminizam i zbog čega je važno da mi žene na tome insistiramo. Ona piše o ženskim sudbinama, njihovim bolestima i problemima i načinima na koji ih prevazilaze. Ona daje savjete kako da probudite u sebi tu žensku snagu i posebno insistira na jednakostima – istakla je Sanja Hajdukov.

Sinoćnji događaj je moderirala Samrina mlađa sestra Fatima Šakanović, a pored autorice i promotorke publici se obratila i Radmila, jedna od 12 žena o kojima knjiga govori.

 

Izdavač knjige je Centar za kulturu Orašje. Knjigu je lektorisala profesorica hrvatskog jezika Magdalena Ilišević, a recenzentica je profesorica bosanskog jezika Elma Dugić iz Odžaka.

Samra Šakanović Prgić ranije je izdala knjigu “Posavka”, a prihod od prodaje te knjige je donirala Udruzi žena oboljelih od raka dojke NARCIS-a. Novac od prodaje knjige “Snaga žene” bit će korišten za aktivnosti ženskog Udruženja NELA.

 

 

JU BKC TK

Na vrh