Kult(ura)

BKC TK: Projekcije, promocija, izložba i panel diskusija dio 3. „Dana audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti“

S ciljem promocije bh. filmskog i audio stvaralaštva 20. vijeka/stoljeća kao vrijednog dokumenta bosanskohercegovačke historije i njenog kulturnog naslijeđa, Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona i ove godine organizuje manifestaciju „Dani audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti“.

 

 

Jedinstvena manifestacija u Bosni i Hercegovini u svom trećem izdanju bit će održana u periodu od 25. – 27. 10. 2022. godine, a kao i proteklih godina objedinit će više programa koji će dati svoj doprinos u promociji našeg filmskog naslijeđa, te audio-vizuelne umjetnosti u cjelosti.

Manifestacija počinje projekcijama  filmova iz bh. kinematografije za učenike škola iz Tuzlanskog kantona, a zainteresiranim učenicima će 25. i 26. oktobra/listopada biti prikazani dugometražni igrani filmovi Hanka (1955.), Konjuh planinom (1966.), Magareće godine (1994.), te dokumentarni filmovi nastali na području Tuzle, Banovića, Lukavca i Živinica u periodu 1950. – 1971. godine.

 

 

Centralni dio manifestacije je promocija knjige i projekcija istoimenog filma „Fantom Durmitora“, koji će publika moći vidjeti 26. oktobra/listopada od 19.00 sati. Prvi zvučni, dugometražni, igrani film u kojem se može čuti naš jezik, u fokus ovdašnje javnosti je ponovo došao nakon što je historičar filma Daniel Rafaelić iz Zagreba, istražio i kroz svoju knjigu predstavio pozadinu snimanja, prikazivanja i značenja ovog filma za kinematografiju naše regije, ali i cijele Evrope. Projekcija je otvorena za sve koji žele vidjeti film koji je premijerno prikazan 1933. godine. Sniman je u Dubrovniku, Mostaru, Sarajevu, Beogradu i Crnoj Gori, a glavnu ulogu u filmu igra Ita Rina, zvijezda predratnih njemačkih filmova.

Dio programa je i izložba  fotografija sa snimanja kultnih filmova bh. kinematografije, koje su sačuvane u arhivi lista Borba, a koji ove godine obilježava vijek postojanja. Fotografije, koje su imale tek novinsku premijeru, u  galerijskom prostoru BKC-a u Tuzli oživjet će glumce, režisere, snimatelje i filmove, koji su ostavili neizbrisivi trag u filmskom naslijeđe Bosne i Hercegovine i cijele regije. Izložba će u Velikoj galeriji BKC TK biti postavljena tokom trajanja manifestacije, a moći će se pogledati do kraja mjeseca.

 

 

Manifestacija završava panel diskusijom „Film i filmska industrija u ulozi razvoja turizma“ koju realizuju Bosanski kulturni centar TK i Turistička zajednica TK, a koja će na jednom mjestu okupiti učesnike iz oblasti turizma, kulture, filma, obrazovanja, medija i drugih oblasti bliskih temi, koji će dati svoj doprinos u određivanju smjernica i ideja koji bi ujedinili filmsku industriju i turizam u potencijalnim zajedničkim projektima.

Panel diskusija će se održati u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra TK u četvrtak 27.10.2022. sa početkom u 11.00 sati.

Partneri BKC TK u organizaciji ovog događaja su Turistička zajednica Tuzlanskog kantona, HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla i Filmski centar Sarajevo.

 

 

JU BKC TK

Na vrh