BKC TK počeo pripreme za 11. Bijenale umjetnosti minijature BiH

19.03.2021. 


Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona počeo je pripreme za 11. izdanje Bijenala umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine, koje će biti održano od 20. oktobra do 20. novembra.

Za dvadeset godina Bijenale je okupilo autore sa različitih strana svijeta i kontinenata, koji su zajedno sa organizatorom dali doprinose očuvanju minijature i prevazilaženju umjetničke i kulturološke razlike, saopćeno je iz BKC-a Tuzlanskog kantona.

Rukovodilac galerijsko-scenskih poslova u BKC-u TK Hari Ejubović kazao je da Bijenale treba agresivniju međunarodnu promociju koja bi trebala rezultirati većim brojem učesnika.

– Ove godine smo planirali u programske aktivnosti uključiti i značajne umjetnike i kritičare iz regije. Pored već standardnih nagrada planirane su i novčane, a sve u cilju što brojnijeg odziva značajnih umjetnika koji stvaraju u ovom obliku i formi likovnog izražavanja – istakao Ejubović.

U aktivnostima koje trebaju biti realizirane do početka manifestacije, organizatori su planirali uspostavljanje međuinstitucionalne saradnje sa organizatorima Gornjomilanovačkog bijenala minijature (Srbija), koja bi uključivala širu saradnju dvije manifestacije, a planirana je i digitalizacija izložbenog dijela programa.

Konkurs za prijavu radova koji će se naći u konkurenciji za nagrade u kategorijama slikarstvo, crtež, grafika, skulptura i instalacija, posebno priznanje “Aleksandar Aco Adamović” i GRAND PRIX Bijenala, bit će objavljen u aprilu, saopćeno je iz BKC-a TK.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!