Kult(ura)

BKC TK: Održana Panel diskusija „Film i filmska industrija u ulozi razvoja turizma“

Manifestacija 3. “Dani audio-vizuelnog nasljeđa i umjetnosti” završila je jučer, 27. oktobra 2022. godine panel diskusijom „Film i filmska industrija u ulozi razvoja turizma“, koju su zajedno realizirali Bosanski kulturni centar TK i Turistička zajednica TK.

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona je u svoj program manifestacije “Dani audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti”  sada već i tradicionalno uvrstio i panel diskusije. Tako je 2020. godine otvorena tema zbrinjavanja arhivskih snimaka iz perioda rata 1992.-1995., dok je prošle godine u fokusu bila kriza stvaralaštva dokumentarog filma na području Tuzlanskog kantona.

Uvodničari na skupu su iz četiri različita ugla otvorili zanimljivu diskusiju i brojne teme.

Doc.dr.sci. Merima Aljić, savjetnik u Turističkoj zajednici TK-a je u uvodnom izlaganju dala osnovne smjernica za temu panel diskusije, te kroz statističke podatke ukazala na veliki potencijal koji filmska industrija ima u ulozi razvoja turizma. Kroz prikazivanje nagrađenog filma Roberta Dacešina, predstavljene su i velike mogućnosti promocije turističkih destinacija kroz audio-vizuelne sadržaje.

Dr.sci. Ermina Mustafić, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, profesor na predmetima marketing u turizmu, u opsežnom izlaganju je najvećim dijelom govorila o mogućnostima primjene filmskog turizma za brendiranje Bosne i Hercegovine, naglasivši da organizacije koje se bave destinacijskim menadžmentom moraju uložiti velike napore da privuku filmsku produkciju na one destinacije koje žele promovirati.

 

 

Mr.sci. Boris Balta, direktor Tuzla Film Festivala, aktulizirao je problem nepostojanja zakonske osnove koja bi regulisala oblast filmske filmske produkcije, konkretno u Tuzlanskom kantonu, a koja bi pogodovala razvoju domaćih produkcijskih kuća, kao i važnost kreiranja fonda za stimuliranje filmske industrije po uzoru na Kanton Sarajevo.

Mr.sci. Daniel Rafaelić, povijesničar filma i filmski radnik iz Hrvatske, koji ima bogato iskustvo u oblasti filmske industrije, kroz primjere Hrvatske koja je odavno poželjna destinacija za snimanje visokobudžetnih svjetskih filmova, dao je konkretne smjernice turističkim radnicima kako mogu kroz određene vidove oglašavanja i lobiranja doći do velikih producentskih kuća.

-Cilj je bio na jednom mjestu okupiti relevantne  učesnike koji su iznijeli svoja iskustva i dali doprinos u određivanju smjernica i ideja koji bi ujedinili filmsku industriju i turizam u potencijalnim zajedničkim projektima. Mislim da smo u tome i uspjeli, te relane probleme sa kojima se u aktulenom vremenu susreću turizam i pravni subjekti koji se bave filmom i audio-vizuelnom produkcijom, učiniti još vidljivijim, a sve u cilju da napravimo koji korak više u njihovom rješavanju – istakao je Nedim Ćudić, moderator događaja i voditelj projekta “Dani audio-vizuelnog nasljeđa i umjetnosti”.

Panel diskusiji su pored učesnika iz oblasti turizma, audio-vizuelne produkcije i medija, prisustvovali i studenti i profesori sa studijskog programa “Turizmologija” na Odsjeku za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli i IPI akademije, te učenici Srednje „Savremeno-umjetničke škola“ Tuzla. Učesnike skupa je u uvodnom obraćanju pozdravila i  Amela Mehmedović, pomoćnik ministra za kulturu u Vladi Tuzlanskog kantona.

Na vrh