Kult(ura)

BKC TK – Najava promocije knjige “Bitka na Karušama, bosanski Bedr mart 1993.”

Jedinice Armije Bosne i Hercegovine su se na ušću rijeke Usore u Bosnu, na lokalitetu Karuše, nadomak grada Doboja (današnja općina Doboj-Jug) od 18. do 21. marta 1993. godine suprotstavile se daleko nadmoćnijem neprijatelju i odvratile ga od osvajačkih planova zauzimanja slobodnih teritorija i putnih komunikacija prema Zenici, odnosno Tesliću.

U toj borbi sa oklopnjacima i tehnikom bivše JNA, koja je ostavljena vojsci RS-a, agresoru su nanijeti ogromni gubici u ljudstvu i tehnici, a na strani Armije BiH u toj bici živote je dalo šest pripadnika, od kojih su trojica posthumno odlikovana Zlatnim ljiljanom.

Mjesto na kojem se odvijala ova bitka i danas svjedoči o tim danima jer se na Karušama nalazi groblje neprijateljskih tenkova.

Jedan od oficira ARBiH, odnosno njene 203. slavne mt. br. brigade Doboj Bosna, koja je bila u sastavu tek oformljenog OG 7 Jug Mujo Avdić, istrajno je zapisivao svaki detalj bitke i sve to uobličio u knjigu pod nazivom “Bitka na Karušama, bosanski Bedr mart 1993.”.

Autor knjige prof. Mujo Avdić ranije je za medije istakao da se knjiga ne prodaje, kao što se ne prodaju sloboda i slobodna i nedjeljiva Bosna i Hercegovina.

– Knjiga se poklanja radi istine, jer se našim budućim generacijama stalno trebaju prenositi saznanja o ovakvim zbivanjima, da se nikada i nikome više ne ponovi – istakao je prof. Mujo Avdić.

 

Tuzlanska promocija, koja je nakon Doboj Juga i Sarajeva, treća promocija ove knjige, zakazana je za četvrtak 8. februar 2024. godine u Plavoj sali JU Bosanski kulturni centar TK sa početkom u 17 sati. Na promociji će pored autora govoriti predstavnici izdavača, brigadir ARBiH Sakib Kurtić i general ARBiH Džemal Merdan.

Promociju organizuju JU BKC TK i JU Opća biblioteka Doboj Jug, izdavač knjige, koja iz štampe izašla 2022. godine.

 

 

JU BKC TK

Na vrh