Aktuelno

Bivši borci drugu noć proveli na petlji Šićki Brod

Demobilisani borci drugu noć su proveli na petlji Šićki Brod kod Tuzle, uz poruku da neće odustati od svojih zahtijeva zbog kojih su blokirali saobraćaj u tom dijelu države.

Tokom dana pripadnici kantonalnog MUP-a pokušali su razgovorom privoljeti prosvjednike da se povuku i omoguće normalan protok vozila, ali u tome nisu uspjeli.

Borci su tražili da im se juče na petlji Šićki Brod obrati ministar za boračka i pitanja invalida odbrambenog i oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, ali do sastanka nije došlo.

Bivšim borcima pridružili su se sinoć i brojni nekadašnji pripadnici Armije BiH, među kojima i komandant 1. tuzlanske ratne brigade Jusuf Šećerbegović, te komandant 3. tuzlanske brigade Kemo Džanko.

– Došao sam da bivšim saborcima pružim podršku. Ovo su sve nekadašnji dobrovoljci čija tri zahtjeva su potpuno opravdana i vrijeme je da krivicu prijašnjih vlasti ispravi sadašnja. Ne može u državi biti 1.600 boračkih organizacija, kao ni ogroman broj navodnih boraca koji nezasluženo uživaju privilegije kakve nemaju ovi ljudi na petlji. Spisak boraca u registru može se očistiti za mjesec dana – izjavio je Šećerbegović za Fenu.

Demobilisani borci griju se uz vatru na više lokacija, podignuto je i nekoliko šatora, a građani prosvjednicima borcima donose hranu i tople napitke.

Edin Duranović iz Doboja, koji je tokom rata došao u Tuzlu i pristupio 2. slavnoj tuzlanskoj brigadi, ogorčen je što se ne poštuju zakonske odredbe prema kojima djeca poginulih boraca, ali i demobilisani branitelji, trebaju imaju prednost prilikom zapošljavanja.

– Nigdje se to ne poštuje, a kada sam se žalio predsjedniku boračke organizacije zbog slučajeva diskriminacije u Živinicama, Srebreniku i Gradačcu, samo je slijegao ramenima i kazao da ne može učiniti ništa. Pa koga onda on i njemu slični predstavljaju? Problemi su se gomilali, a sada je sve eskaliralo i neko se treba zapitati zašto je došlo do svega ovoga – kazao je Duranović.

U MUP-u Tuzlanskog kantona Feni je nezvanično rečeno da policija neće primjenjivati silu kako bi odblokirala prometnicu, a takav stav je i članova Skupštine i Vlade TK.

Policije ima na mjestu protesta, ali za sada nije bilo nikakvih incidenata.

Što se saobraćaja tiče, koriste se alternativni pravci prema Sarajevu, Doboju i Orašju, tako da na petlji Šićki Brod nema kilometarskih kolona vozila.

Na vrh