Slika dana

Bili smo u Rijeci na Trsatskoj Gradini – Pogledajte fotke koje smo napravili

Rijeka Trsat
  • Rijeka Trsat

Protekli vikend dio naših suradnika proveo je u Rijeci/ Hrvatska, a kad su već tu bila bi prava šteta da nisu posjetili Trsatsku tvrđavu, te malo prošetali po rivi …

Trsatska gradina je strateški izbočeni vidikovac na 138 metara visokom brijegu koji dominira Rijekom.

Prvi se put spominje kao sjedište župe 1288. Na tom se mjestu od prapovijesti nalazila liburnijska osmatračnica odakle se kontrolirao put iz unutrašnjosti prema moru.

Rimljanima je ta lokacija odlično poslužila u doba učvršćivanja obrambenog sustava, tzv. Liburnijskog limesa, kojemu je polazna točka bila Tarsatika, grad – utvrda, na mjestu današnjeg riječkog Starog grada.

Kolosalan pogled na ostatke tog limesa na nasuprotnim brjegovima, Katarini i Kalvariji, kao i na cjelokupni prostor riječkog Starog grada, sveobuhvatno se pruža s platoa Trsatske gradine.

 

Trsatska je gradina jedna od najstarijih fortifikacija u Hrvatskom primorju u kojoj su sačuvana obilježja ranosrednjovjekovne gradogradnje.

Danas je Trsatska gradina obogaćena i caffe barom “Vintage”, galerijskim prostorom s likovnim izložbama, tematskim manifestacijama, ljetnim koncertima i kazališnim predstavama na otvorenom.

 

foto by Zlatko Blažević

Na vrh