Kolumne

Bijeli golub ponovo (ne)leti 543 – BABO, ODMAKNI OD POLITIKE..!

Ispada samo je za dobro utrenirane i kojima je “đon obraz”

 

Piše:Sead Hambiralović

Kako ko se nosi sa stresom i problemima a politika nije za svakoga. Ostao je upamćen rodonačelnik podrinjaskog povratka Fadil Banjanović Bracika. Bio je čudesne energije i impulsivan preko svake mjere i – ode nenadano. Mehmed Povlakić sa Kule sušta  je suprotnost-  temeljan, taktičan, sa lijepom pojavom i baš njemu “namijenio” da  stane pred  mikrofon ispred organizatora i pozdravi prisutne za vrijeme davnog otvaranja spomenika na Kazanbašči. Onda da bude  u “pratnji” prilikom posjete jednog broja mjesnih zajednica sa anegdotom koja se još preprilčava kada smo u provratku svratili kod Drage Mičića u “Cerpromet”…A prošlog ljeta udesio sastanak sa novim gradonačelikom i njegovim najužim timom i lijepo je ispao na fotosu, link: Bijeli golub ponovo (ne) leti 480 / Hajmo vježbati vedrinu: ZVORNIK „SASLUŠAO” INICIJATIVE

 

 

PORUKA SINOVA IZ AMERIKE 

Haman je to odlučilo da njegova dvojica hairlija, Hasan i Adnan iz deleke Amerike ocu poruče da “stane” sa angažmanima – ima koliko ima penzije a oni će mu svakog mjeseca slati koliko pošto je majka Timka domaćica i koliko toliko doprinosi sa prinosima od nevelike bašte.

A ranije izgarao oko zahtjevnih povratničkih poslova, pa i kada je krenula inicijativa sa Slovencima na turističke teme i završilo fijaskom na proširenom sastanku mjesne zajednice.

Kao pametan čovjek poslušao mlađe i zaslužio je da u miru provodi penzionerske dana. Naravno biće među prvima pozvanima kada krenu prve kaHve na balkonu najkomšinskije zvorničke ulice.

 

Na ovom fotosu dijasporac  Edhem Šehmehmedović ispred svoje kuće  i koji je sam udesio mnoge lijepe detalje.

 

EDHEMOVE SMREKE

Lijepo je bilo na Kuli sresti i penzionera Edhema Šehmehmedoviće pored lijepo skoskane kuće. Stigao iz švedskog Hamstada. Bude oko mjesec ipo, kuću ugajgulio po svom ukusu. Zasadio 26 smreka i uživa u tom mirisu. Okolo po podzidi kao ukrase poredao oblice breze. Jedna je bila “višak” i sprve prihvatio “savjet” da se premjesti na bolje mejsto. Tako se smo može kod svojih.

Pedesetak metara sa iste strane sokaka je kuća rođaka Ibre sa kojim nikako da utanačimo vrijeme za jednu specijalnu veće da dočekam(o) zoru, pijetlove i vidim izlazak sunca baš na Kuli…

I dobra vijest u povratku. Nedavno je išla storija o stadu koza sa fotosom Zorana Vasilića. Prije dvije sedmice sav u behutu suvlasnik Esmir Patković. Kada su se vraćali sa ispaše nedostajala je jedna koza koja je trebala da se ojari. Pretražli sve obližnje šume – nema, pa nema. Blizu Kaplana sa stadom sretnerm Zorana. Nađoste li kozu?, pitam. Našli. Veli da je povrijedila nogu i u zadnji ćas čuli kako kmeči iscrpljena u nekom zabitom šumarku,.

P.S.

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša Eko- zeleni Tuzlanskog kantona organizuje zajedničko obilježavanje centralne ekološko-pedagoške manifestacije- srijeda, 5. juni, 11.00 na Panonici, Sv su prilike da će se stići zaokružiti i dvije inicijative od strane projekta GljivaMira.

­­­­­­­­­­­­___________

Kolumne u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje &GljivaMira; Postavlja na Fb stranicu Gljiva Mira, a prenose portali Bolja Tuzla, BHDINFODESK ili BIH DIJASPORA INFODESK i stranica Zvornik kroz sela, mahale i čaršiju; info.gljivamira@gmail.com &  dabudebolje@gmail.com 

 

 ***Na fotosu uz naslov dugogodišnji kuljanski “maharadža” Mehmed Povlakić okačiće o “klin” sve buduće društvene angažmane, a valja slušati i sinove.

Na vrh