Kolumne

Bijeli golub ponovo (ne)leti 521 (V A N R E D N A) TUZLA JE OSTALA BEZ JEDNE OD NAJVEĆIH LEGENDI OVOG GRADA

Naslov je portala Bolja Tuzla povodom odlaska Nijaza Alispahića jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pisaca i dramaturga. I, naravno, pobrojano autorsko blago koje ostaje iza njega.
I koja radost kada smo se sreli 96. nakon prvog “ukazanja” u tuzlanskom Narodnom pozorištu. Svoji i učas sve riješeno oko adaptiranja i premijere moje predstave Varfor gråter solen / Zašto sunce plače (drama na norveškom i bosanskom) sa ulogom recenzenta i dramaturga.
Sačuvano je sve napisano o toj predstavi, od Nijazove recenzije u “Oslobođenju” gdje me sa mjerom nahvalio, do koktela nakon premijere gdje sam sjedio između njega i Marušića, direktora Zeničkog narodnog pozorišta i sa novom “dramom” koja je ušla u “literaturu”…
A s razlogom preuzimam ovaj fotos sa pomenutog portala, mada je kontra zakolutanog sa perfomansima “Ostante se tutuna”, pjesme dičnog Kaimije. Fotos je iz mlađih dana i ubijeđen da bi se i Nijaz, onako razuman, očinski naklonjen, radi Kaimije i nas sa Drine i takve hude sudbine rado priklonio ovoj inicijativi.
Dobri Nijaz i samo je on mogao tako me(H)ko i ljudski o Drini i “namrgođenim” brdima kada je na Kuli poviše Zvornika snimana reportaža Putevima Hasana Kaimije. Tuzla će se sasvim sigurno na primjeren način znati odužiti ovoj legendi, a vjerovati i njegov Kozluk.
Info.GljivaMira/ S.H.
______________
Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje & GljivaMira; Postavlja na Fb stranici Gljiva Mira, a prenose portali Bolja Tuzla, BHDINFODESK ili BIH DIJASPORA INFODESK; Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: info.gljivamira@gmail.com ili dabudebolje@gmail.com
Na vrh