Kolumne

Bijeli golub ponovo (ne)leti 519 BUNDAVICA NA PRVOM MJESTU

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje & GljivaMira

 

Piše: Sead Hambiralović 

Pred istek godine vrijeme je “svođenja”. Oko GljiveMira desilo toliko zanimljivosti da su se kolumne, koje su nedavno dosegle lijep jubilej od 500 brojeva, mogle  štancati svaki dan. Treba mjera – taman sedmično i ponekad vanredno. A novost da ih pored portala dijaspore odnedavno preuzima i “Bolja Tuzla”.

 

 

MIROVNE INICIJATIVE

Od  najznačajnijih događaja je pokretanje inicijative da se GljivaMira gradi na Diviču. A prva je bila planirana prije 2,5 decenije u okviru proglašenja EU grada kulture i turizma u norveškom Bergenu. I filmska “scena” na 14. spratu Hordaland fylkeskommune na sastanku sa moćnim Harry Herstadom, kada je kao pametan čovjek “razumio” što sam odbio i da je u Bosni preće. Potom ništa od Tuzle, a svaka čast za sve dok je Selim Bešlagić bio na čelu grada, posebno na ono iskreno šapnuto nakon promocije u Kristalnoj dvorani (“Pazi da te ne prevare…”- ne poslušah, a nisam u domovinu  dolazio da se ganjam po sudovima!, op.a.) i Lješevu kod Visokog iako je biznismen Himzo Fazlić “trehnuo” novce! Ko čeka- dočeka- Divič, nemal “Sveti Stefan”, definitivno najbolja lokacija za ovaj objekat sa skandinavskim referencama oko nastanka projekta i šta je sve do sada programski realizovano.

Ljetos je predočeno mladom timu zvorničke Gradske uprave, sa još nekim idejama u funkciji mira i novih mostova među narodima. Obaška oko turizma, obrazovanja mladih, ekologije i zdravstvenog dijela uvezano sa tuzlanskim slanim jezerima. I, sveukupno, moglo nadmašiti Međugorje..!

Ali nije se maklo dalje od početka (?!). Pretpostaviti razloge, pa sam najavio “alternativu”, što može odmah i sad, a to je na proljeće da krenu pripreme muzejske postavke BijeliGolub u porodičnoj kući i valjda neće biti smetnji da se realizuje. I novi poen- nalaziće u najkomšijskijoj zvorničkoj ulici, o čemu je pisano.

Vrijedi pomenuti (i) ljetošnji premijerni perfomans “Stazom čovjeka koji hoda bos” na Panonici. A “Ostante se tutuna” u Tuzli omeo je snažan vjetar, u Zvorniku kiša pa će se planirati najvjerovatnije na ljeto. I još mnogo toga o ćemu će više iza praznika.

 

 

PREVEZEN BIJELI GOLUB

Podug je spisak onih koji su na ovaj ili onaj način ušli u priču GljiveMira. Na prvom mjestu Rešad Bundavica koji je iz Švedske busom prevezao “rasklopljenog” bijelog goluba (“glavnog” od stiropora – onaj manji koji su poklonili učenici Tullängsgymnasiet Örebro je sa ostalim eksponatima ranije šleperom dovezen) gabarita oko 3 metra koji je ostao čitav u zavjetrini scene kada je zapuhao nemal orkanski vjetar pred kraj trećeg mirovnog programa “Barnens fredsgala” u Örebru a dva “prednja” u zraku polomljena…

Kapu dolje ovom dobrom čovjeku, kome su posebno zahvalni studenti u Austriji kojima zađabe prevozi pakete. A ganut da bijelog goluba nije smjestio u gepek sa torbama da se slučajno ne ošteti, već na  4 (četiri) prva sjedišta na “spratu”, kao najvažnijem i najdragocjenijem “putniku” te oktobarske ture od dva dana i jedne noći do Tuzle.

 

KEMAL I GORAN

A nastavljam sretati “razne” i neobične. Kada je u povratku u Malmeu u bus ušao Kemal Hadžiarapović s prve “kliknulo” prijateljstvo! Nakon moje opisane drame na carinskom prelazu Gradoška sa bezveznom “štekom” koja me koštala nerava, za par dana javlja da je “bacio” cigarete i postade vrhunski propagator oko ove pošasti – već ga naši dijasporci zovu i mole za savjet.

 

A mlađahni Goran Karišik “legao” iz više razloga. Kao izbjeglici zapao mu moj Zvornik. Haj oni iz Banovića ili Ilijaša trebalo da su se lakše navikli pored čuvene Drine. Ali oni iz velegrada teško.

 

Posebno je tužna drama novog komšije Zorana Okuke, sa kojim sam popio više kaHve nego prijeratnim. Prodao zamijenjenu kuću i eno ga u prekodrinskom Malom Zvorniku. A eno i Gorana, vatio na porodično imanje poviše Sarajeva- puca od zdravlja i vedrine. Prispjela (i) nova jagnjad pa zamolio da se uslika sa jednim u naručju – poslao ovaj fotos za vau. I pismo koje valja uskoro objaviti da bude “lektira” za one koji su ni tamo- ni ovamo…

 

pihtija oko zaokruživanja tima sa najavom još tri imena nakon susreta pred poznatom zgođušnom galerijom, Kreativnom radionicom u centru Tuzle. Na kraju “zavezao” od iznenađenja oko poređenja dva jaka horoskopska znaka. Pa slično kao sa skrivanim portretom Reufa Mušovića o čemu je išlo u prošloj kolumni i- jal će na film ili literaturu.   

E pa, svima sve najbolje u Novoj godini, a za sve ostalo kako nam bude!

P.S.                                                                                                                                                                                            Oko trogodišnje trakavice sa prodajom dječijih ratnih igrački dovoljno pisano- struka, javno mnjenje i roditelji ni “mukaet” za štand na Kapiji i većim marketima. A iz rodnog grada dobra vijest- u renomiranom marketu Zvorničanka odmah “poslušano” da se makne najstrašnija sa fotosom dječaka kako nišani iz automata! Ubrzo sklonjene i ostale ratne igračke. Svaka čast!

U petak na rafu zapazio samo pištolj- prskalicu i plastičnu sablju. E, “lijepe li igračke”- zanima koji roditelj će to djeci kupiti? A pisano kako je prije 20 godina struka u Skandinaviji brzo riješila ovaj problem i ko je potpisivao diplome švedskoj djeci…

______________

Objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje & GljivaMira; Postavlja  na Fb stranici Gljiva Mira, a prenose portali Bolja Tuzla, BHDINFODESK ili BIH DIJASPORA INFODESK; Fb kontakt: Gljiva Mira; mail: info.gljivamira@gmail.com ili dabudebolje@gmail.com

Na vrh