Aktuelno

Bijedić poziva da se u problem oštećenih kupaca stanova uključi Tužilaštvo

Predsjednik kantonalne organizacije Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u Tuzli i zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Enver Bijedić ističe da razumije opravdano nezadovoljstvo oštećenih kupaca stambenih i poslovnih prostora u tuzlanskom stambeno-poslovnom objektu “15. Maj”. Navodi također da on nije kriv za ono što se dešavalo u proteklih 6,5 godina otkako nije na čelu Direkcije za izgradnju.

U saopćenju SDP-a BiH, Bijedić, kaže, osjeća dio odgovornosti zbog pogrešnog odabira partnera u kupovini zemljišta i odabiru izvođača radova, ali ne i za neizvršavanje ugovornih obaveza izvođača.

Da li je problem od marta 2011. svjesno držan u takvom statusu da bi danas poslužio za diskreditaciju Envera Bijedića, ljudsku i političku, pita se on.

– Povodom učestalih prozivki oštećenih kupaca stanova i poslovnih prostora u SPO 15. maj i njihovog razumljivog i opravdanog nezadovoljstva činjenicom da ni nakon proteka toliko vremena objekat nije završen i oni nisu ušli u posjed, želim iznijeti nekoliko lako provjerljivih činjenica. Potpuno je jasno da je došlo do pogrešnog odabira partnera za kupovinu zemljišta i izvođenje radova i kao čovjek koji je tada učestvovao u odabiru, prihvaćam svoj dio odgovornosti. Nažalost, to tada nije tako izgledalo i danas se ne može vratiti vrijeme da se odluka promjeni i nikakva naknadna pamet to ne može promjeniti.

Neshvatljivo mi je, pogotovo sa ove distance, da izvođač radova „Giprom“ d.o.o. Tuzla (izvršiti uvid u ugovor o građenju između Direkcije za izgradnju i „Giprom“ d.o.o. Tuzla i koje su obaveze graditelja) nije izvršio svoju ugovornu obavezu te završio i izgradio objekat. Ne mogu se pomiriti s činjenicom da iako već 6,5 godina nisam direktor Direkcije za izgradnju, danas se mene proziva i čini odgovornim. Postavljam otvoreno pitanje  –  šta se u tih 6,5 godina dešavalo – naveo je Bijedić u saopćenju.

Kao građanin Tuzle, predsjednik kantonalne organizacije SDP-a i aktuelni zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, a i kao bivši direktor Direkcije, Bijedić poziva Kantonalno tužilaštvo da uzme u razmatranje cijeli predmet vezan za objekat SPO “15 maj”.

– Siguran sam da im je dokumentacija dostupna, a pogotovu izvještaj finansijske policije FBiH iz 2016. godine iz koga se vide mnoge činjenice koje se danas u javnosti na drugi način potpuno iskrivljeno prikazuju. Navest ću samo neke činjenice koje Tužilaštvo treba analizirati: Ugovor između Direkcije za izgradnju i izvršioca radova tj. graditelja objekta „SPO 15 maj“ „Giprom“ d.o.o. Tuzla (koje su ugovorne obaveze ugovornih strana), Izvještaj finansijske policije FBiH iz 2016. te Izvještaj stečajnog upravnika Direkcije za izgradnju – Bijedićeve su riječi.

Uz javno izvinjenje oštećenim kupcima koji prolaze pakao, poručio je da će učiniti sve što može na rješavanju njihovog problema.

S druge strane, onim snagama koje misle iskoristiti ovaj slučaj prvenstveno u političke svrhe i za političku diskreditaciju njega, Bijedićeva poruka je da neće uspjeti.

–  Ja sam predsjednik najjače kantonalne organizacije SDP-a BiH i svjestan sam činjenice da mnogima to ne odgovara. Svi oni koji misle da će putem ucjena, lažnih optužbi i medijskog pljuvanja pokolebati moju i odlučnost kantonalne organizacie koju vodim, pa i SDPBiH, grdno se varaju. Politika kantonalne organizacije se ne vodi nigdje izvan partijskih institucija i niko izvan toga neće moći uticati na našu politiku i sastavljanje lista, a pogotovo neće nametati teme kojima bi se mi bavili sami sobom. Odluke SDP-a se donose na sjednicama organa u Statutom propisanoj proceduri i ne postoji pojedinac koji to može promjeniti bez obzira na to o kome se radi, ni kao član SDP-a, a pogotovo to neće i ne može niko izvan SDP-a – riječi su predsjednika kantonalne organizacije SDP-a u Tuzli.

Danas je više nego jasno da je SDP partija svih nezadovoljnih, ozlijeđenih građana svih nacija Bosne i Hercegovine, pa nikakva kompromitacija njenih kadrova ne može je spriječiti da građanima ponudi nadu i konkretna rješenja za ključne životne probleme, naveo je također.

– Znam da je nekima teško objašnjavati to da sam kao ministar u Vladi Federacije vodio ministarstvo koje je napravilo duplo više kilometara autoputa nego svi prethodni ministri zajedno, kako sam vodio projekt probijanja tunela Karaula, da sam u trima općinama proglašen počasnim građaninom. Najteže je dobiti priznanje u svom gradu, ali sam s pravom ponosan i na projekte koji su u mom mandatu urađeni i na području Kantona i u mojoj Tuzli (petlja Šićki brod, ulaz u Tuzlu, most od Trga Slobode prema Panonskim jezerima, rekonstrukcija mnogih gradskih ulica te otvaranje Međunarodnog aerodroma Tuzla putem dovođenja Wizz air) – riječi su Envera Bijedića.

Na vrh