BiH

BiH JE VLASNIK ZEMLJE I TAČKA Bečarević: Christian Schmidt kao da nije pročitao Dejton, gdje su Javne korporacije visoki predstavniče?

Almir Bečarević, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja KS u reakciji na najnoviju izjavu visokog predstavnika Christiana Schmidta o državnoj imovini, gdje tvrdi da ovo pitanje nije riješeno Daytonskim sporazumom, kaže da je shvatio da visoki predstavnik nije niti pročitao taj dokument.

“Izjava visokog predstavnika odstupa od Daytonskog sporazuma i ne prati bazni anker tog sporazuma, a to je pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine. Entiteti su izvedenice skrojene u Daytonu, a zemlja vlasništvo BiH. O ovome će sigurno puno više govoriti i pisati veći stručnjaci od mene, po ovom pitanju, ali ovo nije razlog da ne dignem svoj glas protiv stava visokog predstavnika.

Ujedno, ako imovina “nije” riješena Daytonom da onda postavim anker za nešto sto je riješeno tim sporazumom. Pitanje javnih korporacija i dovršetka tog procesa?“, kazao je Bečarević.

Dodaje da javne korporacije su dio Daytona i definirane istim.

„Zašto se visoki predstavnik ne bavi ovim pitanjem, a ne pitanjem koje, kako on kaže, nije riješeno ovim sporazumom. Pa valjda prvo treba riješiti temelje iz Daytona, a onda se baviti “neriješenim” pitanjima. Izgleda da za visokog predstavnika ne postoji Ustavni sud i riješeno pitanje državne imovine, a koje je bazirano na Ustavu BiH.

Visoki predstavniče, dajte nam Javnu korporaciju u gasu i onda nam ne trebaju projekti koji će dijeliti entitete, a i unutar entiteta, već će onda struka reći da li nam treba Južna ili Nova istočna interkonekcija. To ne radite jer vas to ne interesuje, a interesuje vas prekrajanje Daytona i odluka Ustavnog suda.

Sad ste stvarno pretjerali jer sad zadirete u osnove ove zemlje, a tu pravila više neće vrijediti.

Bosna i Hercegovina je vlasnik zemlje i TAČKA, a bavite se onim sto piše u Daytonskom sporazumu“, dodao je Bečarević.

Na vrh