Nekategorisano

BHRT prestaje sa radom

SAOPĆENJE POSLOVODNOG ODBORA BHRT

 

Poslovodni odbor BHRT većinom glasova odlučio je da se obrati domacoj i međunarodnoj javnosti povodom onemogućavanja nastavka poslovanja uzrokovanom blokadom poslovnih računa.

 

 

Godinama,  s manje iii vise uspjeha, i u vrlo teskim uvjetima trudimo da ispunimo svoju ulogu u Bosni i Hercegovini i u inozemstvu, ali smo nažalost dovedeni do zida i prinudeni da uputimo posljednji poziv za pomoć.

Svi koji trebaju i mogu pomoći, a to ne čine, bice upamčeni kao saucesnici u gašenju Radiotelevizije Bosne i Hercegovine koja je prošla kroz razna iskušenja u proteklih 77 godina od svog osnivanja.

 

 

Poslovodni odbor BHRT-a obavještava javnost da će Radio Televizija Bosne i Hercegovine nažalost, morati prestati s radom nakon što su njeni računi blokirani vec treću sedmicu čime je onemogućeno naše dalje funkcioniranje i postojanje.

Glavni razlog blokade računa je nemogućnost BHRT-a da dobije zakonom garantiran prihod od RTV takse kako to regulira Zakon o javnom RTV sistemu BiH usvojen u Parlamentu BiH 2005. godine.

 

 

Radio televizija Republike Srpske, koja prikuplja taksu u Republici Srpskoj i na području Brčko distrikta, od 2017. godine krši pomenuti Zakon i ne uplaćuje BHRT-u pripadajucih 50% posto naplaćenih sredstava. Taj dug narastao je na preko 63 miliona KM na kraju 2021.g., zbog čega BHRT nije u mogućnosti ispoštovati sve svoje obaveze među kojima su i redovno plaćanje poreza i doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje svojim zaposlenicima.

 

lako su svi relevantni nivoi vlasti, predstavnici međunarodnih institucija u BiH, Poreska uprava Federacije upoznati s ovim problemom, sa zakonskom pozicijom BHRT koja nema direktan dodir sa svojim izvornim prihodima, kao i sa tim da svoja prava tražimo sudskim putem, račun BHRT je blokiran vec treći put u zadnjih godinu dana.

S obzirom na trenutnu situaciju moglo bi se desiti da je ovo posljednja blokada, blokada koju Radiotelevizija Bosne i Hercegovine neće preživjeti.

 

Ukoliko se to zaista desi, a vremena za pronalazak rješenja u raspodjeli sredstava prikupljenih od takse u cijeloj BiH više nema, BHRT nemože preuzeti odgovornost za situaciju u kojoj ce Bosna i Hercegovina postati jedina država u Evropi koja nema svoj javni servis, iako je to jedan od glavnih uvjeta na putu ka pridruživanja Evropskoj uniji.

 

Također, ne možemo preuzeti odgovornost za egzistenciju uposlenika BHRT koji zaraduju svoje nevelike plaće i obezbjeđuju da BHRT uredno ispunjava sve svoje zakonske obaveze obaveze, dok oni koji trebaju ispunjavati obaveze prema javnom servisu to ne čine i u tome imaju podršku.

 

Pozivamo osnivača BHRT-a, ali i druge nivoe vlasti u BiH, da preuzmu odgovornost i da obavjeste brojne institucije, agencije i kompanije u državnom iii entitetskom vlasništvu zašto više neće biti u mogućnosti da koriste infrastrukturu BHRT za obavljanje svojih redovnih poslova ukoliko se u narednih nekoliko dana ne nađe rješenje koje će omogućiti redovno poslovanje BHRT-a.

 

 

Poslovodni odbor BHRT-a

 

 

Na vrh