BiH

BH novinari stali uz Avdu Avdića i Hayat: SIPA mora znati da novinari imaju pravo na zaštitu izvora informacija

Upravni odbor BH novinara izražava čuđenje zbog telefonskog pozivanja novinara Avde Avdića i uredništva Hayata u prostorije SIPA-e na davanje iskaza, a da prethodno nisu pismenim putem obaviješteni u kojem svojstvu se pozivaju.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) da obustavi istražnje radnje koje mogu imati negativne posljedice na zaštitu novinarskih izvora i čuvanje profesionalne tajne, koje su pokrenute u vezi s naredbom Tužilaštva BiH o saslušanju novinara Avde Avdića, urednika portala Istraga.ba i odgovornih ljudi Hayat TV.

Upravni odbor BH novinara izražava čuđenje zbog telefonskog pozivanja novinara Avde Avdića i uredništva Hayata u prostorije SIPA-e na davanje iskaza, a da prethodno nisu pismenim putem obaviješteni u kojem svojstvu se pozivaju, niti u vezi sa kojim krivičnim djelom.

Ovakvi su postupci suprotni standardima Vijeća Evrope o zaštiti slobode izražavanja i primjeni člana 10. Evropske konvencije o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda, koji decidno propisuju u kojim okolnostima se novinari mogu isljeđivati i na koji način se provodi postupak legitimnih ograničenja prava na slobodu izražavanja.

Upravni odbor BH novinara naglašava također kako se naredba o saslušanju novinara kosi sa odredbama bh. zakona o krivičnom postupku koji zabranjuju saslušanje novinara radi otkrivanja poslovne tajne i izvora informacija.

“Kao što je poznato, novinari i drugi medijski djelatnici mogu i trebaju otkriti svoje izvore samo u slučajevima kada bi njihove informacije mogle pomoći istražnim organima u otkrivanju počinitelja krivičnih djela ratnog zločina i drugih ubistava.

Upravni odbor BH novinara ohrabruje novinara Avdića i kolege Hayat TV da odbiju dati inspektorima SIPA-e bilo kakve podatke ili dokumente koji bi mogli narušiti tajnost i integritet izvora informacija, sve dok ne budu detaljno upoznati zbog čega su pozvani na davanje iskaza, odnosno o kakvom krivičnom djelu se radi”, saopšteno je iz Udruženja BH novinari.

Na vrh